Hil Herweijer
Hil Herweijer

Energielabel: een beetje gas terugnemen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Energielabel: een beetje gas terugnemen?


 

Op die manier kun je de energiekosten drukken. ?Vrogger? ging dat ook: ?De kachel een paar graden lager en tegen de kilte van de herfststorm, die door scheuren en kieren het huis binnendrong, droeg je een warm vest en dikke wollen sokken. En deed de winter zijn intrede, dan genoot je van ijsbloemen op het slaapkamerraam. Ze bleven mooi en je hoefde ze geen water te geven.?

 

Is dit nog de situatie bij uw huis? Dan krijgt uw huis waarschijnlijk energielabel G. Slechter kan niet. Voor u misschien geen probleem, maar de jonge generatie huiseigenaren wil (anders dan ?vrogger?) er lekker warmpjes bij zitten en óók niet te veel betalen aan stookkosten.

Per 1 januari 2015 is bij verkoop van woningen een energielabel verplicht. Dit label laat zien hoe energiezuinig een woning is en is bedoeld als stimulans voor energiebesparende maatregelen. Het aanleveren van een energielabel bij verkoop van een woning bestaat sinds 1 januari 2008. Een sanctie op het niet hebben van een energielabel was er niet. Per 1 januari 2015 is de wetgeving aangescherpt. Heeft u bij verkoop geen energielabel, dan riskeert u als verkoper een boete van maximaal ? 405. Op het energielabel staat informatie over de in uw huis aangebrachte isolerende maatregelen. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Het energielabel is 10 jaar geldig. Een energielabel is niet verplicht bij de verkoop van Rijksmonumenten, provinciale of gemeentelijke monumenten en bij woningen jonger dan 10 jaar. Op dit moment gaan er stemmen op die zeggen dat een notaris dienst moet weigeren als er geen energielabel door de verkoper kan worden aangeleverd. Het is nog niet zo ver en of het zo ver komt, is de vraag.

Het label kunt u online aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid. De kosten bedragen enkele euro's tot tientjes. De gegevens worden vóór afgifte gecontroleerd dooreen erkend deskundige. Misschien is het sowieso verstandig een label aan te vragen. Dan weet u officieel hoe het zit met de energiezuinigheid van uw woning. Komt uw woning uit in een lage categorie, dan kan het u wellicht stimuleren om uw huis te verduurzamen om daardoor wellicht de verkoopbaarheid te vergroten? Maar die keuze is aan u, dat is niet mijn vak.

Ik heb gezegd! WAARVAN AKTE.

Notariskantoor Herweijer


Meeuwenweg 17
8261 VZ Kampen
Postadres: Postbus 331
8260 AH Kampen
Tel. 038 ? 33 37 051
info@notarisherweijer.nl

www.notarisherweijer.nl