Afbeelding
Basisschool De IJsselster

“Een groen schoolplein biedt kinderen dagelijks de kans op een natuurbeleving”

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Verstoppertje spelen achter de struiken, sjouwen met takken en het bestuderen van rupsen en lieveheersbeestjes, dat klinkt toch fantastisch? Bij basisschool De IJsselster kan het! Met behulp van het bedrijf Huisje Boompje Plantje en enthousiaste ouders is er de afgelopen periode hard gewerkt aan het realiseren van een groen schoolplein. 

De IJsselster vindt het ontzettend belangrijk dat kinderen meer met de natuur in verbinding komen. “Leerlingen op onze basisschool komen steeds minder in contact met groen,” vertelt Suzanne Roemeling, directeur van De IJsselster. Ze vervolgt: “Er zijn meerdere oorzaken die daarbij een rol spelen. Kinderen spelen veelal digitaal, maar het contact wordt ook steeds minder vanwege het feit dat het groen uit de wijken steeds meer verdwijnt.” Hier brengt De IJsselster verandering in door zelf de eerste stap te zetten: het creëren van een groen schoolplein.

Groen schoolplein
Dat bomen en planten erg belangrijk zijn voor het milieu is algemeen bekend, maar een natuurlijke, groene omgeving heeft ook een positief effect op de gezondheid van mensen en dus ook voor kinderen. “Een groen schoolplein biedt kinderen dagelijks de kans op een natuurbeleving. Hierdoor groeit hun belangstelling en zijn zij betrokken bij de natuur. Dat is een belangrijke basis voor hun gedrag in de toekomst,” legt Suzanne uit. Samen met het bedrijf Huisje Boompje Plantje en enthousiaste ouders is het plein omgetoverd tot een geweldige speelomgeving.

Buitenonderwijs
Suzanne geeft nog een belangrijke reden waarom het belangrijk is dat leerlingen in aanraking komen met groen: “Een natuurlijke omgeving speelt een belangrijke rol bij de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen”. Daarnaast is het schoolplein als het ware ook een buitenlokaal. Ze vervolgt haar verhaal: “Binnen het onderwijs koppelen we hier leuke en leerzame activiteiten aan, zoals het bestuderen van kleine dieren en insecten, maar ook het maken van vetbollen voor de vogels. Als het regent ontstaat er een kleine modderstroom in de houtsnippers, leerlingen uit de onder- en bovenbouw spelen dan als vanzelf samen.”
Kortom: dankzij dit nieuwe schoolplein ontstaan er prachtige mogelijkheden voor kinderen om spelenderwijs te leren in diverse opzichten.

Nieuwsgierig geworden deze speel- en leerwijze? Neem contact op met Suzanne Roemeling.

Basisschool De IJsselster
Groenendael 227
directie.ijsselster@catent.nl
(038) 331 90 33

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05