Afbeelding
Aangeleverd

3 Voordelen van doorstuderen naast je baan

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wat zijn je doelen in het leven? Dat is een typische vraag die je jezelf stelt op de middelbare school, wanneer het tijd is om na te denken over het kiezen van een opleiding en een beroep. Maar nu je eenmaal werkzaam bent in het beroep dat je destijds hebt gekozen, kun je ook nog verder leren. Je kunt ook besluiten dat je eigenlijk wel tevreden bent met hoe je leven er nu uitziet. Wel of niet doorstuderen naast je baan kan een moeilijke keuze zijn, want voor beide opties is wat te zeggen. In dit artikel beschrijven we drie voordelen van doorstuderen.

1: Je leert makkelijker als je jong bent

Doorstuderen als je al aan het werk bent, kun je het beste zo jong mogelijk doen. Want hoe ouder je wordt, des te lastiger is het om nieuwe dingen te leren. Daar zijn je hersenen nu eenmaal beter in wanneer je nog jong bent. Daarom is het verstandig om zo jong mogelijk door te studeren naast je baan, als dat je doel is.

2: Je vergroot de kans op een uitdagende baan en hopelijk een beter salaris

Het is aannemelijk dat hoe verder je door leert, des te ruimer de baankeuze voor je zal zijn. Hopelijk valt dit ook samen met een uitdagendere baan en een beter salaris, dit kan echter per persoon en beroep verschillen.

Mocht je dus twijfelen tussen werken op mbo-niveau en werken plus daarnaast nog een hbo-studie, weet dan dat afgestudeerden met een hbo-diploma waarschijnlijk meer verdienen. Oké, dat kost geld, want een studie is niet gratis. Geld lenen hiervoor is natuurlijk ook een optie, maar bedenk dan wel dat je het geleende geld wel nog ooit moet terugbetalen, inclusief maandelijkse rente. Zie het als een investering in je zelf.

3: Je beleeft meer plezier aan je werk

Tot slot een reden die voor heel veel werkende jongeren extra belangrijk is om door te studeren: je beleeft meer plezier aan je huidige werk. Vergeleken met de theorie die je leert op een hoger niveau is het immers heerlijk dat je overdag nog lekker even het werk kunt blijven doen dat je al lang kunt. Bovendien ervaar je op je werk waarom je besloten hebt om toch door te studeren: omdat je anders misschien vast blijft zitten in dit werk voor de komende decennia. Zeker nu de pensioengerechtigde leeftijd steeds hoger wordt, is er een groep werkende jongeren die vindt dat ze die jaren in ieder geval zo comfortabel mogelijk moeten doorkomen. Daarom kiezen zij voor nog een aantal jaren doorstuderen naast hun baan, waardoor ze ook nog eens profiteren van de twee voordelen die hierboven al staan.

Kortom: doorstuderen naast je baan biedt diverse voordelen, ook al moet je er eerst nog flink wat tijd (en soms ook geld) in investeren.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21