Afbeelding
Aangeleverd.

Fysiotherapie Goedzorg biedt multidisciplinaire coronazorg

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Nog steeds zijn er mensen die corona afdoen als ‘een griepje’. ‘Maar menigeen die corona heeft gekregen, heeft nog steeds klachten’, vertelt fysiotherapeut Luc d’Hondt, verbonden aan Fysiotherapie Goedzorg in IJsselmuiden. ‘Algehele vermoeidheid, hoesten en gebrek aan energie’, zijn volgens hem verschijnselen waar ex-Covid patiënten nog maandenlang last van hebben. ‘Samen met diverse andere zorgdisciplines bieden we juist voor deze patiënten coronazorg.’

Het grote voordeel van deze aanpak: de verschillende disciplines (huisarts, praktijkondersteuners huisarts, diëtist, logopedist, fysiotherapeuten en psycholoog) zitten allemaal in hetzelfde gebouw, zodat de (ex-)patiënt voor alle overgebleven klachten binnen één gezondheidscentrum de juiste zorg kan krijgen. Een aanpak met meerwaarde. Het verklaart waarom er zelfs patiënten vanuit Utrecht, maar met name vanuit de directe omgeving (Zwolle, Dronten en Genemuiden) naar hier komen om te worden geholpen. Long Covid wordt het genoemd; de gevolgen van het virus voor de lange termijn.
Luc: ‘Ik doe zelf de intake van nieuwe patiënten en breng in beeld welke mensen van ons team een rol kunnen spelen bij de behandeling van deze patiënten.’ Zo zijn er binnen de praktijk fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in long-fysiotherapie, maar ook kan het zijn dat hij mensen doorverwijst naar de inpandige psycholoog. ‘Er zijn mensen die tijdens hun IC-opname traumatische ervaringen hebben opgedaan, waarvan ik denk dat zij baat hebben bij een goed gesprek.’ De fysiotherapeut heeft zich, na de eerste lockdown, flink bijgeschoold en verdiept in de behandeling van lange termijnklachten rondom Covid-19. ‘De klachten zijn divers en kunnen doorgaans niet door één behandelaar worden opgelost.’ Vandaar dat hij bij een oplossing/behandeling verder wilde kijken dan zijn eigen vakgebied alleen. Bovendien hebben ze in IJsselmuiden alle disciplines onder één dak. Dat is niet alleen makkelijk, maar ook noodzakelijk. ‘De ex-coronapatiënt heeft weinig energie. Die kun je niet eerst naar de fysio sturen en dan later weer, op een andere locatie, naar de diëtiste of de logopedie.’ Meer weten? www.goedzorgfysiotherapie.nl.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.