Afbeelding

Eerste krachten collectief huishoudelijke hulp melden zich

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN ? Acht mensen hebben zich gemeld als belangstellende voor het collectief huishoudelijke hulp in oprichting. Dat laat initiatiefnemer Sybren Gerlofsma, voormalig SP-wethouder van de gemeente Kampen weten. Dit collectief ? als het er komt ? helpt werknemers weer aan het werk in de thuiszorg die eerder door TSN hun ontslag kregen aangezegd.

Anderzijds wordt de zorg met behoud van het inkomen van de werknemer goedkoper aangeboden voor de cliënt. In elk geval voordeliger dan het uurtarief van 21,50 euro van TSN, aldus Gerlofsma.

Verschil

Hoe groot dat verschil precies, is kan de Kampenaar nog niet zeggen ? ?dat moeten we nog met elkaar bespreken' ? maar hij vermoedt dat het uurtarief op zo'n vijftien euro komt. ?Veel mensen in de thuiszorg verdienen niet heel veel meer dan het minimum, maar dat verschilt wel per persoon?, aldus Gerlofsma, volgens wie de 6,50 euro verschil eerder afvloeide naar de overhead van TSN. ?Reken dat maar eens uit voor honderden werknemers per uur. Dat is best veel.? Gerlofsma coördineert het geheel, maar benadrukt dat hij geen directeur wordt van een schoonmaakbedrijf.

?Het moet een collectief blijven, bestaande uit in elk geval meer dan vijf mensen om te kunnen draaien, maar niet zo groot dat er kosten bijkomen. Ook moet de fiscus je niet gaan zien als bedrijf met het oog op btw en dus weer hogere uurtarieven. Veel huishoudelijke hulpen werken een beperkt aantal uren in de week  om onder de grens te blijven van het inkomen van waaraf je belasting moet betalen. Ze willen het alleen wel opgeven. Wie boven de grens komt, doet er verstandig aan geld opzij te leggen.?  Voor de hand liggend binnen dit collectief is hoe dan ook een constructie van ZP'ers. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen ervaringen uitwisselen. Saillant detail is dat Gerlofsma als wethouder sneuvelde op het thema huishoudelijke hulp 1. Als enige raadspartij kon uitgerekend de eigen SP niet leven met het schrappen van de hh1 uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en stemde tegen het voorstel  waarin dat staat.

Op de vraag of het niet vreemd voelt nu aan de andere kant van het spectrum met de huishoudelijke hulp bezig te zijn, antwoordt Gerlofsma: ?Nee. Mij is ook al de vraag gesteld of ik het doe uit een schuldgevoel maar dat is niet zo. Ik ben nog steeds van mening dat het een goed besluit is omdat het zo niet verder kon?, zegt Gerlofsma over de Wmo die geen onderscheid kent tussen inkomen en vermogen.

Situatie

Binnen de nieuwe situatie betalen de welgestelden zelf voor huishoudelijke hulp en kunnen de financieel minder draagkrachtigen een beroep doen op het potje bijzondere bijstand. ?Dat verschil duidelijk maken is een kwestie van communicatie.? Huishoudelijke hulpen die belangstelling hebben voor werken binnen het collectief in wording, kunnen tot 10 juni mailen naar syger.div@gmail.com.

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 13 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 23 uur geleden