Afbeelding
Aangeleverd.

Zonder zorgen een tweede woning aankopen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In verschillende situaties kan een tweede woning kopen een interessante optie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je kinderen moeizaam een eigen woning vinden, doordat zij als starters niet op kunnen boksen tegen andere woningzoekenden. Als ouder kun je de woning voor je kinderen kopen. Ook ben je wellicht op zoek naar een tweede huis, om deze als vakantiewoning te gebruiken voor de weekenden. Benieuwd welke opties je hebt met een tweede hypotheek? Ikbenfrits legt het uit! Een tweede hypotheek kan bijvoorbeeld ook wenselijk zijn, wanneer je een bestaande woning wilt verbouwen om zo meer ruimte te creëren. 

Tweede huis kopen met een hypotheek    

Mogelijk heb je onvoldoende vermogen om de aankoop van een tweede huis volledig uit eigen zak te kunnen bekostigen. Een hypotheek afsluiten van deze woning is in zo’n geval noodzakelijk. Een extra hypotheek afsluiten kan alleen, wanneer je overwaarde hebt op je bestaande woning. Je kunt in dit geval de hypotheek op deze woning verhogen om zo meer vermogen te creëren voor de aankoop van een tweede huis. Een alternatief is het afsluiten van een investerings- of vastgoedhypotheek. Het nadeel hiervan is echter dat deze minder voordelig zijn dan het verhogen van een bestaande hypotheek. Daarbij zijn er slechts enkele banken die dit type hypotheek aanbieden.

Verbouwen van je bestaande woning 

Naast de mogelijkheid om een extra hypotheek te gebruiken voor de aankoop van een tweede woning, kun je ook besluiten je bestaande woning te verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een aanbouw, om zo meer ruimte te creëren voor het gezin. Bij het bekostigen van een verbouwing middels je hypotheek verhoog je de bestaande hypotheek. Dit kan alleen wanneer je voldoende overwaarde op je woning hebt. Je mag niet meer lenen dan 100% van hetgeen je woning waard is na de verbouwing van het huis. Het kan ook een optie zijn om je hypotheek over te sluiten naar en deze hierbij direct te verhogen.

Win advies in bij een onafhankelijke adviseur

Duidelijk is dat er verschillende mogelijkheden zijn om vermogen te creëren voor de aankoop van een tweede woning of een verbouwing van je bestaande huis. Het is verstandig om je hier goed over te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze weet precies welke opties er zijn en kan op basis van je financiële situatie en wensen advies geven over de optie die voor jou het meest geschikt lijkt te zijn.