Afbeelding
Aangeleverd

Tandartspraktijk Bleeker na 30 jaar verder als onderdeel van Dent Connect

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

Henk Bleeker was maar liefst dertig jaar actief als zelfstandig tandarts met een eigen praktijk in IJsselmuiden. Dat is veranderd. Per 1 juni j.l. heeft hij Tandartspraktijk Bleeker overgedragen aan Dent Connect om de continuïteit van zijn praktijk veilig te stellen. “Tandheelkundig verandert er niet veel. Ik blijf eindverantwoordelijk, maar nu als ZZP’er”. 

GEK VAN AUTO’S

Eigenlijk lag het helemaal niet in de lijn der verwachtingen dat Henk Bleeker tandarts zou gaan worden. In 1978 begon hij in Delft aan de studie werktuigbouwkunde. ”Het was niets voor mij. Na twee jaar ben ik gestopt”, Mijn vader was oogarts in Amsterdam. Auto’s waren altijd mijn hobby. Daarom dacht ik aan autotechniek, maar mijn vader vond het niks”, aldus Bleeker.

STUDIE TANDHEELKUNDE 

Zijn vader vroeg of hij wel eens aan tandheelkunde had gedacht. “Dat had ik niet en ik ging erover nadenken. Het is een vak waarbij je op een leuke manier met mensen kunt werken en je bent zelfstandig. Ik had er nooit bij stilgestaan”, blikt Bleeker terug. Hij besloot er voor te gaan en werd ingeloot voor de studie tandheelkunde in Amsterdam. Het was zeker geen gemakkelijke uitdaging voor hem. “Ik moest leren om de knop om te zetten om op een goede manier te leren. Dat ging uiteindelijk heel erg goed. Ik ben in mei 1987 afgestudeerd.”

TANDARTSOVERSCHOT 

Bleeker was klaar voor het grote werk, maar er was toen een probleem. “Er was een tandartsoverschot. Op de wachtlijst stonden 1.133 tandartsen voor mij. Er was toen zelfs een wachtlijst om gratis bij collega’s te kunnen werken. Ik dacht: ‘Gefeliciteerd. Je krijgt nooit een eigen praktijk’. In Nederland was de situatie uitzichtloos. Bleeker besloot om samen met zijn vrouw Helen hun heil te zoeken in het buitenland. “We dachten eerst aan Spanje, maar dat ging niet. Spanje zat toen nog in een overgangsfase als nieuw lid van de EEG. Daarom mocht ik daar geen eigen praktijk starten.”

DUITSLAND

Bleeker besloot om in november 1987 naar Duitsland te vertrekken. “In die tijd deden heel veel tandartsen dat. Ik ben een eigen praktijk begonnen in Rheine, zo’n dertig kilometer van Oldenzaal.” Bleeker werkte vier jaar in Duitsland. “In 1991 zijn we teruggekeerd naar Nederland. Tandheelkundig was het heel mooi in Duitsland. Veel kronen en bruggen. De mensen waren goed verzekerd. Maar het leven beviel ons niet in Rheine. De mensen waren vrij gesloten. Toen ons oudste kind naar school moest, zijn we teruggegaan naar Nederland, terwijl ik eerder eigenlijk had verwacht dat ik mijn hele leven in Duitsland zou gaan werken als tandarts”, aldus Bleeker.

WELKOM IN IJSSELMUIDEN 

De situatie wat betreft tandartsen was heel erg veranderd in Nederland. “Dat gebeurde eigenlijk al vlak na mijn vertrek naar Duitsland. Op dinsdag was ik op weg naar Rheine, woensdag was het wachtlijstsysteem afgeschaft.” Al snel kwam Bleeker in IJsselmuiden terecht. “Ik heb praktijk Tjia overgenomen aan de Groenendael 118. Het was een heel kleine praktijk. We hebben het helemaal opnieuw moeten opbouwen. Op 1 augustus 1991 zijn we opengegaan. We voelden ons gelijk heel erg welkom.”

OPEN SPREEKUREN 

Al snel bleek dat Bleeker als tandarts voorzag in een belangrijke behoefte. “Het liep gelijk storm. In die tijd had je nog twee verzekeringsvormen: ziekenfonds en particulier. Er was toen in Nederland een tekort aan ziekenfondstandartsen en in IJsselmuiden waren er gewoon te weinig tandartsen. Ik werd op straat door mensen aangesproken of ik even in hun mond wilde kijken. Ik werd ’s avonds gebeld en ook in de supermarkt aangesproken. Daarom ben ik gestart met open spreekuren. Het was enorm druk. Mensen zaten zelfs op de trap. In die tijd leerde je om hard te werken. Mijn vrouw heeft ongeveer 25 jaar daarbij geholpen. Er waren dagen bij dat we werkten van 7.30 tot 20.00 uur.”

ZIEKENFONDS EN PARTICULIER 

In 1995 werd de ziekenfondsverzekering afgeschaft. “Dat was niet meer in stand te houden. Als tandarts kreeg je bij iemand die was verzekerd bij het ziekenfonds 6 gulden, bij particuliere verzekerden liep dat bedrag op tot ver in de veertig gulden. Maar ik denk in zorg en niet in geld. Dat was toen zo en dat is nog steeds het geval. “

NIEUWBOUW

1995 was ook in een ander opzicht een heel belangrijk jaar voor Bleeker. Hij had ruimtegebrek. “In 1993 stelde Architect van Lente voor om iets nieuws te bouwen bij de U&B-supermarkt aan de Goudplevier. Aannemer Albert de Ruiter bouwde vervolgens het fraaie pand. Op 31 januari ben ik daar ingetrokken met mijn praktijk. Ik zat daar o.a. samen met een verloskundige en fysiotherapeut.”

(Tekst gaat verder na foto.)


GROEI

Bleeker had in het nieuwe onderkomen in 1995 de beschikking over drie kamers. “In 2018 had ik acht kamers en nu heb ik er tien. Maar het is nooit mijn bedoeling geweest om uit te groeien tot een grote praktijk. Het is gewoon gegroeid. Ik wil mensen altijd helpen op mijn eigen manier. Ik leg altijd alles goed uit. Alles wat je vooraf zegt is uitleg, alles was je achteraf zegt is een slap excuus. Als er iets mis gaat tussen tandartsen en de patiënt, dan schorst het meestal aan de communicatie. De groei is ook gekomen door het fantastische team van alle medewerkers.” 

ANEKDOTES

Hij heeft in al die jaren heel wat meegemaakt. “Ik had een meisje uit het asielzoekers centrum in mijn praktijk die nooit lachte. In haar thuisland waren haar tanden uit haar mond geslagen. Ik heb haar nieuwe voortanden gegeven en nu lacht ze weer. Nog een bijzonder verhaal. Er kwam hier man voor een nieuwe prothese. Hij vroeg verschillende keren bij de pasfasen hoe lang het allemaal nog ging duren. Totdat zijn vrouw belde. Haar man was overleden en hij wilde met een nieuwe prothese begraven worden. Toen heb ik een noodprothese binnen een uur klaargemaakt. Ik heb ook een keer een bos bloemen gekregen van een vrouw. “Je hebt mij de nacht van m’n leven bezorgd”, riep ze in de volle wachtkamer. Ik had een antisnurkbeugel gemaakt voor haar man”, zegt Bleeker met een lach. Zo wie zo probeert Bleeker altijd de humor er in te houden, dat geeft ontspanning. Verschil in 30 jaar? Volgens hem is het tandartsvak niet wezenlijk veranderd. “Je wilt mensen helpen en het gereedschap is ook grotendeels gelijk gebleven. De boren zien er nog precies hetzelfde uit. Tegenwoordig ben je wel meer met preventie bezig en je hebt wat andere materialen, technieken en apparaten die de mogelijkheden vergroten. En implantaten zijn helemaal een grote toevoeging om dingen weer vast in de mond te zetten”.

CONTINUÏTEIT

Bleeker is inmiddels 64 jaar en heeft zijn praktijk na 30 jaar overgedragen. “Op een gegeven moment moet je terugtreden, maar ik heb wel dertig medewerkers waaronder nog 3 tandartsen. Dat geeft wel bepaalde verantwoordelijkheden. “ Tijdens de coronacrisis heb ik daar over nagedacht toen we vijf weken dicht waren. Ik heb de praktijk overgedragen om de continuïteit veilig te stellen. We zijn nu aangesloten bij Dent Connect. Hun doelstellingen op tandheelkundig gebied komen goed overeen met onze. Zij nemen een groot deel van de organisatie over. Ik blijf nog 5 jaar werken. Tandheelkunde vind ik nog steeds heel erg leuk en we krijgen nog steeds veel nieuwe aanmeldingen. Dat is een bevestiging dat we met z’n allen, het hele team, goed bezig zijn.” 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.