Afbeelding
Aangeleverd

Energie besparen met zonnepanelen en besparend gedrag

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Steeds meer Nederlanders investeren in zonnepanelen. Op deze manier produceren zij zelf groene stroom. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? En kunnen Kampenaren nog op andere manieren energie besparen?

Besparen op de energierekening

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter. Met een gemiddeld rendement van 15 tot 20 procent per jaar, heeft de woningeigenaar de kosten in gemiddeld zeven jaar terugverdiend. Daarna kunnen de bewoners nog heel wat jaren genieten van gratis stroom! Ook is de woningeigenaar een stuk minder afhankelijk van energieleveranciers en stijgende energieprijzen. Nu en in de toekomst. Vaak leveren de zonnepanelen in de winter te weinig energie op. Dit tekort moet worden opgevangen met stroom van een externe energieleverancier. Het is verstandig om via een energievergelijker op zoek te gaan naar goedkope energie. Bekijk ook goed welke leverancier de hoogste terugleververgoeding biedt.

Salderen

Woningeigenaren kunnen nog tot 2023 gebruikmaken van de aantrekkelijke salderingregeling. Met salderen leveren de bewoners stroom terug aan de energieleverancier. Dat wordt weer verrekend met de verbruikte stroom. De overheid wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023. Dat betekent dat woningeigenaren elk jaar wat minder stroom mogen wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kunnen salderen.

Waarde van de woning stijgt

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een woning met zonnepanelen niet alleen sneller verkoopt, maar ook meer waard is. Gemiddeld stijgt een woning ongeveer €5.000 in waarde als er zonnepanelen op het dak liggen. Dat komt omdat de kopers maandelijks minder geld kwijt zijn aan hun energierekening, omdat zij voor een deel zelf energie opwekken. Bovendien wordt het energielabel van de woning beter. Wanneer de woningeigenaar zonnepanelen op het dak plaatst, stijgt het energielabel direct met minimaal één, maar soms ook meer meerdere treden. Hoe beter het energielabel, hoe meer de woning waard is.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Particulieren mogen de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Dat komt omdat de Belastingdienst particulieren met zonnepanelen op het dak als een ‘mini-energiebedrijfje’ ziet. Dat scheelt dus 21 procent op de totale kosten. Bij tien zonnepanelen scheelt dat al snel zo’n 750 euro. Men moet de btw binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen.

Tips om energie te besparen

Een groot gedeelte van de energierekening hebben woningeigenaren zelf in de hand. Zo is het verstandig om ieder jaar energie te vergelijken om zo te profiteren van goedkope energie. Daarnaast kunnen mensen ook met een aantal aanpassingen in het gedrag energie en geld besparen. Zet bijvoorbeeld apparaten uit waar de bewoners geen gebruik van maken, douche één minuut korter en was zo veel mogelijk op een lage temperatuur

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05