Afbeelding
Aangeleverd

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Op steeds meer daken van Nederlandse huishoudens worden zonnepanelen gelegd. Ongeveer 1,5 miljoen huishoudens hebben nu op het dak zonnepanelen liggen, tegenover 1 miljoen vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER). De aantrekkelijke regelingen en subsidies maakt het interessant voor particulieren om te investeren in zonnepanelen.

Gemiddeld 240.000 huizen per jaar voorzien van zonnepanelen

Het tempo van de aanleg van zonnepanelen is de laatste jaren flink opgevoerd. Gemiddeld hebben de afgelopen drie jaar circa 240.000 Nederlandse huishoudens per jaar zonnepanelen gekregen. De gemeente Kampen heeft eerder al het beleid voor zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht versoepeld. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 25 procent van de eigenaren die op dit moment nog geen zonnepanelen heeft, hier binnen twee jaar verandering in wil brengen. Als deze trend doorzet, zijn in 2030 alle geschikte huizen in Nederland voorzien van zonnepanelen. En dat is goed nieuws, want de overheid wil graag dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft. Daarom stimuleert de rijksoverheid zonne-energie via verschillende regelingen en subsidies. Particulieren die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen kunnen het beste eerst zonnepanelen vergelijken. De panelen verschillen namelijk in prijs, kwaliteit, opbrengst, voorwaarden en garanties. Daarom doen huishoudens er goed aan om zich eerst goed te oriënteren.

Salderingsregeling voor huishoudens en kleine bedrijven

Huishoudens en kleine bedrijven mogen nog tot 1 januari 2023 gebruikmaken van de (volledige) salderingsregeling. Dat betekent dat zij zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit noemen we ook wel salderen. Als de huishoudens of de kleine bedrijven meer stroom terugleveren dan zij ontvangen, dan ontvangen zij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, tot er in 2032 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden. De overheid bouwt de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Ook zonder de salderingsregeling, blijft het dus aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen.

Btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst

Particulieren mogen de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom terugleveren aan het net namelijk als ‘kleine ondernemers’. Op deze manier kunnen particulieren de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de terugkrijgen. Deze regeling is zeer de moeite waard. Als de woningeigenaar twaalf zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan scheelt dit al snel €750 tot €1000. Als de omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar, dan kan de woningeigenaar geen gebruik maken van deze regeling. Daarnaast moet de btw binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar teruggevraagd worden.