Afbeelding
Aangeleverd

Spit aandoening, hoe komt het en wat kun je er aan doen?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Er schiet plots een hevige pijn in de onderrug. Door lage rugpijn is het verschrikkelijk lastig om nog het bed uit te komen, laat staan goed te kunnen functioneren. De kans is groot dat je last hebt van spit aandoening. Dat is vervelend. Wat kun je er aan doen om het te verhelpen / te voorkomen?

Wat is spit precies?

Spit is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan zonder een duidelijk aanwijsbare reden. Een hernia of artrose zijn aan de ruggenwervel spelen dus geen rol bij deze klachten. Dit wordt ook wel een a-specifieke rugklacht genoemd. Spit treedt op door het verkrampen van de rugspieren. Hierdoor wordt de balans tussen de samenwerking van de gewrichten in de lage rug verstoord. Er ontstaat pijn die door kan trekken richting de bovenbenen. Spit is de vorm van lage rugpijn die het meeste voorkomt. Gelukkig is het daarnaast de minst ernstige vorm.

Hoe wordt spit veroorzaakt?

Er wordt vaak gedacht dat spit acuut ontstaat, omdat de pijn ook acuut optreedt. Dit is echter niet waar. Spit is een probleem dat zich opbouwt. De pijn wordt op een hoogtepunt pas voelbaar. Wanneer je dan die ene keer bukt of zwaar tilt wanneer de pijn acuut optreedt, dan bereik je de limiet. 

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

De huisarts zal eerst vragen stellen zodat andere, tevens ernstige aandoeningen kunnen worden uitgesloten, zoals bijvoorbeeld een hernia. Ook zal de huisarts meer willen weten over waar de pijn zich voordoet. Hoe zijn de klachten begonnen? Hoe lang bestaan ze al? Stralen ze zich uit richting andere delen van het lichaam?

Ook is lichamelijk onderzoek nodig, vaak wordt er gekeken naar de exacte plaats van de pijn en de effecten die bepaalde bewegingen hebben. Wanneer er geen andere oorzaken worden gevonden, dan zal de diagnose ‘aspecifieke’ of ‘reguliere’ rugpijn worden gesteld. De aandoening spit op zich wordt vaak niet genoemd, omdat spit aandoening een verzamelnaam is.

Hoe kan spit worden behandeld?

Spit wordt meestal behandeld door een fysiotherapeut. Echter, de meeste mensen gaan initieel naar de huisarts, die je dan vervolgens doorverwijst naar een fysiotherapeut. Volgens de richtlijnen mag spit de eerste zes weken niet behandeld worden. Het is immers zo dat in sommige gevallen de klachten vanzelf kunnen verdwijnen. Beschadigd spierweefsel kan zich weer herstellen binnen twee weken.

Wat kun je zelf doen?

Wat je zelf kunt doen is voldoende rust nemen, en af en toe een paracetamol of Ibuprofen slikken. Deze pijnstillers combineren helpt overigens goed bij spit.

Ondanks het nemen van voldoende rust is ook in beweging blijven belangrijk. Het is belangrijk een goede balans te zoeken tussen beide. De fysiotherapeut kan ook oefeningen geven die je thuis kunt doen om het herstel te bevorderen. Zowel voldoende rust als de juiste vorm van beweging zijn belangrijk op het gebied van spierherstel.

Persoonlijke benadering belangrijk

Voor een goede behandeling van spit aandoening is persoonlijke benadering belangrijk. Je bent dan bij fysiotherapie4all aan het juiste adres. Er wordt je aangeboden om een vrijblijvende, eerste digitale afspraak te maken met een fysiotherapeut die naar jouw klachten luistert. Op basis daarvan wordt er een persoonlijk plan opgesteld.

Niet enkel wordt er gekeken naar de klacht, maar ook naar de persoonlijke achtergrond. Hier wordt ook op ingespeeld. Op die manier kan spit aandoening en welke andere lichamelijke klacht ook het meest effectief worden opgelost.