Afbeelding
Aangeleverd

Waarom de goudbaar als beleggingsgoud wordt beschouwd

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Goud is het meest populaire metaal om in te investeren en te kopen. Investeerders kopen goud voor verschillende doeleinden, variërend van sieraden tot investeringen. Bij goud gaat het niet alleen om het mooie aanzicht, maar ook om de besparingen en het rendement wat je behaalt op jouw geïnvesteerde geld. Het kopen van goud in de vorm van staven of munten wordt over het algemeen gedaan door mensen om te besparen. De waarde van goud is in het verleden bijna altijd gestegen in de tijd, waardoor goud een uiterst lonend metaal is om te bezitten. Hieronder lees je waarom beleggen in goud de perfecte investering is. 

Beleggen in goud

Mensen worden aangetrokken tot het gele metaal, omdat goud een cruciale rol speelt in vrijwel elke cultuur. Er zijn momenten waarop mensen goud in zijn zuiverste vorm willen kopen om het vervolgens te bewaren voor toekomstig gebruik. Dit toekomstige gebruik omvat bijvoorbeeld het maken van sieraden op een later moment of het verkopen van het zuivere goud met een flinke winst. Elke investeerder die direct zuiver goud wil kopen om het als spaargeld te bewaren, kan kiezen uit munten of goudbaren. Dit zijn de twee meest voorkomende vormen van goud. 

Voor- en nadelen van het kopen van goudbaren

Voor doorgewinterde en grootschalige investeerders zijn goudbaren de beste manier om in goud te investeren. Deze grote baren zijn meestal beschikbaar tegen de laagste prijzen, zeker wanneer je ze vergelijkt met hun kleinere tegenhangers. Bij het kopen van grote baren zit er echter wel een addertje onder het gras. In tegenstelling tot de kleinere opties hebben de grote baren niet eenzelfde verkoopbaarheid. De keuze van de koper wordt namelijk beperkt door de grotere omvang en hogere prijs van grote goudbaren. 

Een nadeel van deze grote stukken goud is dat ze moeilijk te smelten zijn. Als gevolg hiervan is het moeilijker om deze goudbaren opnieuw te vormen, waardoor er extra verwerkingskosten in rekening worden gebracht bij doorverkoop van dit goud. Goudpremies worden steeds duurder, waardoor de waarde van deze goudbaren stijgt. De exacte prijs van deze grote stukken goud hangt af van verschillende marktfactoren.

Waar moet je op letten bij het kopen van goud?

In vergelijking met gouden munten en juwelen kosten goudbaren minder. Er is echter een paar dingen die je moet overwegen voordat je een goudbaar van 100 gram koopt

1. De zuiverheid. Zorg ervoor dat je waar krijgt voor je geld. Dit doe je door te controleren of het goud zuiver genoeg is. Karaat is de eenheid die wordt gebruikt om de zuiverheid van goud te meten. Hoe hoger het karaat, hoe zuiverder het goud is. Dit wordt aangegeven met cijfers, bijvoorbeeld 18, 22 of 24 karaat. 24 karaat is goud in de meest pure vorm: alle 24 delen van het goud zijn zo zuiver dat het niveau van onzuiverheden extreem laag is. Wanneer je goud koopt voor beleggingsdoeleinden, koop dan 24K goud. 

2. De producent. Het is handig om te weten welke raffinaderij de goudstaaf heeft geraffineerd. Wanneer je goudbaren koopt die geraffineerd zijn in populaire raffinaderijen, dan weet je dat jouw goud het hoogste niveau van zuiverheid heeft. 

3. De grootte van de goudbaar. Het voordeel van beleggen in lagere hoeveelheden is een goede liquiditeit. Je kunt goudbaren in verschillende groottes kopen: 5 milligram, 50 gram, 100 gram en zelfs 1 kg. Een hogere hoeveelheid kan in verhouding een lagere prijs hebben, omdat hier een lagere premie voor wordt gevraagd.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57