Afbeelding
Aangeleverd

Hoe weet je dat een gekochte lamp bij de kringloopwinkel vintage is?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je op zoek naar een mooie lamp die echt karakter en sfeervol licht in je interieur brengt, dan kan de keuze misschien op vintage vallen. Dit begrip is heel breed en strekt zich uit tussen 1920 en 1980. Ga je echt op zoek naar een uniek design dan is het lastig om te zien of zo’n lamp echt vintage is of nieuw is na gemaakt. Tegenwoordig zijn de technieken om nieuw oud te maken zo innovatief dat je nieuw niet meer van oud kunt onderscheiden. 

Na een vintage lamp aankoop hoef je niet meteen je hele interieur om te gooien. Hoewel er vaak bijzondere kleuren gebruikt worden binnen vintage kun je ze het beste binnen een vooraf gekozen kleurenpalet inpassen, zodat het niet een te bont geheel wordt. Ga je voor echte vintage, dan is het verstandig om een kenner in de arm te nemen die je eventuele aankoop ook fysiek kan bekijken. Een item met versleten plekken en een oud stekkertje hoeft niet beslist echt te zijn, maar kan zeker zo gemaakt zijn en onlangs gefabriceerd.

Lampen zijn bijzonder populair, en dat heeft vooral te maken met de trend om vintage te shoppen. Daardoor komen steeds meer namaakproducten op de markt, die dan ook vaak als authentieke of vintage lampen worden aangeboden. Het gaat dan om lampen die door een designer zijn gemaakt, of oude fabriekslampen of industriële lampen, die vervolgens weer zijn geconstrueerd. Soms worden deze nieuwe lampen wel als vintage verkocht. Kijk dus goed uit als je bijvoorbeeld op een jaarmarkt in de regio je slag wilt slaan. 

Bij namaakproducten is het lastig te zeggen of ze echt een oude lamp zijn of niet. Soms is het lampje namelijk alleen maar gemaakt om er een oude uitstraling aan te geven. Het is dus belangrijk om goed naar de verpakking te kijken. Bij gebrekkige of oude lampen kun je vaak ook zien of dat het resultaat is van oud maken of echte slijtage.

Veilig

Over oude stekkertjes en stroomkabels gesproken, vaak zijn die nog oud en origineel als je bijvoorbeeld een vintage lamp koopt. Bijvoorbeeld in het geval van vintage of retro lampen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In de eerste plaats zijn ze vaak niet aangesloten en een lange tijd niet gebruikt. Dat betekent dat ze niet geschikt zijn om zomaar aan te zetten en de vaak oude stekker in het stopcontact te steken. Het is bij lampen dus belangrijk dat je nagaat of ze veilig zijn. Bij oude lampen is het vaak onduidelijk of ze wel bij de laatste kwaliteitseisen passen of niet. Daarom kun je het beste toch de bedrading vervangen, een eventueel aan en uit knopje goed controleren en de stekker door een nieuw model vervangen. Bij het Repair Café in De Haven aan de Oudestraat 230 doen ze dat graag voor je. Hoewel dan niet meer helemaal origineel, scheelt je dat schade bij eventuele kortsluiting.

Aankoop

Het is natuurlijk altijd spannend om toch dat bijzonder vintage item in de kringloopwinkel te kopen. Daarna kun je altijd nog op internet speuren of het een echt juweeltje is wat je op de kop hebt getikt. Wie weet zit er ook nog een bijzonder verhaal achter van een speciale ontwerper. Dan kan je aankoop helemaal niet meer stuk.