Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Deze bedrijven zijn de grootste verliezers van de Bitcoincrash

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Toen het goed ging met de cryptomunt Bitcoin hebben talloze grote bedrijven de cryptomunt als investering aangeschaft en op de balans geplaatst. Daar plukten ze er lange tijd de vruchten van. De afgelopen tijd is de waarde van een Bitcoin echter sterk gedaald. Het bijzondere is dat de bedrijven die in Bitcoin investeerden, dat vaak net deden als een vorm van bescherming tegen inflatie. De realiteit heeft aangetoond dat dit niet helemaal is verlopen als verwacht. En dat voelen ook enkele grote bedrijven als Block en Tesla.

Block: 45,5 miljoen dollar verlies

Een van de bedrijven die de afgelopen tijd veel hebben geïnvesteerd in Bitcoin is het betalingsbedrijf Block van Jack Dorsey. Het bedrijf werd in 2009 opgericht en is gespecialiseerd in het bieden van betalingsoplossingen. Het ontwikkelt onder meer PoS-systemen. Een van de bekende producten van Block is Afterpay, waarbij het mogelijk is om aankopen achteraf en gespreid te betalen. Block zou 8027 Bitcoins in het bezit hebben, verworven aan een gemiddelde aankoopprijs van 27.407 dollar per coin. Volgens de koers op het moment van schrijven loopt men zo aan tegen een ongerealiseerd verlies van ongeveer 45,5 miljoen dollar.

Tesla: een verlies van ongeveer 300 miljoen dollar 

Ook het Tesla van Elon Musk heeft in het verleden sterk geïnvesteerd in Bitcoin. Het maakte in februari 2021 bekend dat het voor ongeveer 1,5 miljard dollar aan Bitcoins had gekocht. Volgens schattingen ging het om 47.438 BTC aan een gemiddelde prijs van 31.260 dollar. Gedurende enige tijd konden Bitcoins worden gebruikt om de auto’s van de elektrische autobouwer te kopen, tot men ineens tot de conclusie kwam dat dit omwille van de milieueffecten niet zo wenselijk is. Tesla heeft als producent van elektrische auto’s nu eenmaal ook een groene reputatie om hoog te houden.

Sindsdien hanteert Tesla een HODL-strategie. Dat komt het bedrijf nu duur te staan. Het moet wel worden gezegd dat het eerder al ongeveer 10% van de investering met winst heeft verkocht. Sommigen verweten Elon Musk toen een pump-and-dumptechniek te hanteren. Het was niet de eerste keer dat de rijkste man ter wereld werd bekritiseerd. In het verleden werd Elon Musk ook al gelinkt aan handelsplatforms als bitcoin prime, maar deze geruchten bleken onterecht te zijn. 

Op dit moment zou Tesla nog ongeveer 42.000 BTC bezitten. Aan de huidige koers betekent dat een verlies van ongeveer 400 miljoen dollar. Uit de eerdere kwartaalcijfers van het bedrijf blijkt dat het met de verkoop van 10% van de initiële investering een winst van 101 miljoen dollar heeft gerealiseerd. Uiteindelijk blijft er zo een verlies van ongeveer 300 miljoen dollar over.

MicroStrategy: verlies van ruim 1,16 miljard dollar

Het grootste verlies lijkt voor rekening van MicroStrategy te zijn. MicroStrategy is een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in BI (business intelligence) en clouddiensten. In augustus 2020 investeerde het bedrijf 250 miljoen dollar in Bitcoin en sindsdien volgden nog heel wat andere grote aankopen. Men zou naar schatting ongeveer 129.000 Bitcoins bezitten aan een gemiddelde aankoopprijs van 30.700 dollar. Hierdoor zou het ongerealiseerde verlies oplopen tot ongeveer 1,16 miljard dollar.