Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe kies je een tuinset?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Een tuin waar je lekker in kunt relaxen of werken? Een goede tuinset is daarbij onmisbaar. Een probleem: er is zoveel keuze. Lees in dit artikel 8 tips om een tuinset te kiezen die het beste bij je past. Een tuin waar je lekker in kunt relaxen of werken? Een goede tuinset is daarbij onmisbaar. Een probleem: er is zoveel keuze. Lees in dit artikel 8 tips om een tuinset te kiezen die het beste bij je past.

1: Waar ga je de tuinset neerzetten?

De eerste en misschien wel de belangrijkste vraag bij het kiezen van een tuinset is: waar ga je hem neerzetten? Als je dat hebt bepaald, kan je kijken naar wat voor formaat je kiest. Bij een terras van middelmatige grootte is een 4 persoons tuinset handig. Heb je een kleinere ruimte, maar wil je meer zitplekken? Neem dan naast de tuinset ook een paar stapelbare stoelen. 

2: Hoeveel wil je er aan uitgeven? 

Het is belangrijk om als een van de eerste dingen je budget te bepalen. Tuinsets kunnen erg veel verschillen van prijs. Bij luxere sets loopt de prijs al snel op. Maar een goede tuinset hoeft niet per se duur te zijn. 

3: Voor welke stijl en materiaal ga je?

Je hebt tuinmeubels in allerlei verschillende stijlen. Bijvoorbeeld Scandinavisch, landelijk of minimalistisch. Kijk daarom goed naar welke stijl het beste bij jou en je tuin past. Ook zijn tuinmeubels in veel verschillende materialen verkrijgbaar. Denk aan aluminium, hout en roestvrijstaal. Ook zijn er veel meubels met een mix van verschillende materialen. Moeite met het maken van een keuze? Trek dan gewoon de interieurstijl van je huis door naar je tuin. 

4: Wat ga je het meeste doen in je tuin?

Vooral bij een kleinere tuin, ligt welke tuinset je kiest ook aan wat je het meest gaat doen in de tuin. Wil je bijvoorbeeld lekker kunnen sporten in de tuin? Of wil je vooral je kinderen erin laten spelen? Ga dan niet voor een te grote tuinset, zodat je meer ruimte overhoudt.

Tip: meet voor het shoppen je tuin op en neem de rolmaat mee. Zo weet je precies hoeveel ruimte je overhoudt. 

5: Onderhoud

Laat je de tuinset in de winter buiten staan? Ga dan voor een tuinset gemaakt van weerbestendige materialen. Bijvoorbeeld aluminium, hardhout of kunststof. Een goede weerbestendige tuinset kan in de volle zon en in de regen buiten blijven staan. Deze tuinsets zijn vaak wel prijzig, maar je hebt er dan ook lang plezier van.

6: Het zitcomfort

Het zitcomfort van tuinmeubels loopt flink uiteen. Ga dus zeker even proefzitten om te kijken welke meubels jij fijn vindt. En omdat tuinmeubels vaak gemaakt zijn van hard materiaal, is het een goed idee om er wat kussens bij te kopen. 

7: Heb je een kleine tuin?

Een kleine tuin? Geen probleem. Er zijn namelijk veel meubels die je binnen en buiten kan gebruiken. Dat scheelt ook meteen opslagruimte. Een nadeel: het heen en weer sjouwen. Ga daarom voor lichtgewicht meubels, die zijn makkelijker te verplaatsen. 

Liever een set die je gewoon buiten laat staan? Kies dan voor een compacte tuinset. Bijvoorbeeld een bistroset of een 2 persoons tuinset. 

8: Welke tafel kies je?

Bij de keuze van je tafel kijk je ook weer naar wat je er vooral mee wilt doen. Wil je het liefst geconcentreerd in je tuin werken? Ga dan het beste voor een hoge tuintafel. Wil je juist ontspannen met vrienden of familiespelletjes spelen? Dan is een lage tuintafel fijn. En houd je van uitgebreide barbecues en buitenmaaltijden? Dan is een grote tafel natuurlijk onmisbaar.