Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Ontwikkelingen op de autoverhuurmarkt Spanje

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

SPANJE - Autoverhuur is in de loop van de afgelopen vijf jaren populairder dan ooit geworden. Het beschikken over een huurauto geeft toeristen de vrijheid om zelfstandig het vakantieland te verkennen. Autoverhuur voor toerisme zorgt voor nieuwe inkomstenstromen voor het land. Ondanks de populariteit blijkt dit in Spanje nog geen stabiele markt te zijn. 

De autoverhuur prijzen zijn met meer dan 40 procent gestegen in 2022, in vergelijking tot 2019. De prijs voor bijvoorbeeld een auto huren Malaga airport was in 2019 rond de twee euro per dag, terwijl deze nu minimaal drie euro per dag is.

Dit is onder de toeristen en zakelijke reizigers een bekend probleem. De verhuurprijzen voor voertuigen zijn volgens menig bezoekers van het land niet in verhouding tot de rest van de prijzen in het land. Veel reizigers geloven dat deze stijging te maken heeft met kapitalisme en de algemene profiteerders mentaliteit richting toeristen. Echter, blijkt dit in de boekhouding niet het geval te zijn. 

Er zijn meerdere redenen waarom autoverhuurbedrijven hun huurprijzen moeten verhogen. Allereerst, zijn er minder huurauto’s beschikbaar. De lage beschikbaarheid aan auto’s komt niet overeen met de stijgende toerisme in het land. Door het overschot aan vraag naar persoonlijk vervoer zijn autoverhuurbedrijven geneigd hun prijzen te verhogen. 

De volgende reden voor de prijsverhoging van 40 procent heeft te maken met de pandemie. In 2020 en 2021 werden er minder auto’s verhuurd. Dit omdat toerisme beperkt en in sommige maanden zelfs verboden was. Doordat het overgrote deel van toerisme in Spanje buitenlanders zijn, was dit flink te merken onder de autoverhuurders. Door de dalende vraag naar huurauto’s besloten veel autoverhuurders een deel van hun auto’s te verkopen. Hierdoor hebben bedrijven faillissement kunnen voorkomen. Het percentage auto’s dat in deze periode verkocht werd komt overeen met 40 procent. 

In 2021 begonnen auto reserveringen weer stijgen. Veel mensen keken uit naar het versoepelen van de Corona Maatregelen en begonnen weer vakanties te boeken. De jaren 2021 en 2022 zagen weer een flinke stijging aan toeristen. Ter voorbereiding proberen veel verhuurbedrijven nieuwe auto’s in te kopen. Helaas, is dit wegens productiecapaciteit en crisis rondom de halfgeleiders niet succesvol. Bedrijven hebben moeite met het inkopen van huurauto’s. Door de lage voorraad aan huurauto’s die niet overeenkomt met de grote vraag ernaar, blijven de autoverhuur prijzen stijgen. 

Veel autoverhuurbedrijven hebben op bepaalde drukke data al geen auto’s meer in de verhuur omdat alles is volgeboekt. Omdat er ook geen nieuwe auto’s verwacht worden in de komende periode, zullen de prijzen naarmate er meer vraag is bij die autoverhuurbedrijven die nog wel auto’s beschikbaar hebben stijgen. 

Hiermee gepaard gaan ook economische en politieke problemen zoals de hoge brandstofprijzen en oorlogen. Volgens de overkoepelende organisatie van autoverhuurbedrijven ANEVAL zijn er in Spanje 94 duizend auto’s voor de verhuur te vinden die gehuurd kunnen worden bij slechts 542 autoverhuurbedrijven.

Voor reizigers vanuit de benelux is het verstandiger om vanuit het thuisgebied een auto te huren. Zo ben je als toerist er zeker van dat je voorzien bent van vervoer. Een auto huren België om mee naar Spanje te rijden is gezien de huidige marktsituatie het veiligst.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 15 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 20 uur geleden