250.000 euro extra nodig voor nieuw dorpshuis Zalk

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZALK - De werkgroep Dorpshuis Zalk komt 250.000 euro tekort op de begroting voor de realisatie van het nieuwe multifunctionele dorpshuis (MFD) in Zalk. Dat lieten Johan Boeve en Marinus van Pijkeren van de werkgroep dinsdagavond weten na de wijkschouw in Zalk. De werkgroep hoopt dat de gemeente dit bedrag voor zijn rekening wil nemen. De raad zal zich hierover moeten uitspreken.

De werkgroep gaat op 6 november het plan presenteren aan wethouder Pieter Treep. De groep kreeg een maand uitstel, omdat de gemeente bepaalde gegevens niet op tijd kon verstrekken. De werkgroep moest de afgelopen maanden hard aan het werk om alles op tijd klaar te krijgen. Onlangs werd in Gebroeders Van Werven in Kampen een aannemer gevonden. De bouw van het MFD is nu begroot op 1,4 miljoen euro. De gemeente heeft 4 ton toegezegd. Daarnaast neemt de gemeente de bouw van drie kleedkamers voor zijn rekening, kosten 129.000 euro. "Ook betaalt de gemeente de voorbereidingskosten van 15.000 euro", zo liet wethouder Treep weten, die vervolgens ook nog even de nadruk legde op het feit dat de gemeente de aanleg van kunstgras bij SV Zalk heeft betaald. De grond van het huidige dorpshuis kan de werkgroep verkopen. De gemeente gaat uit dat dit minimaal 2,5 ton oplevert. Volgens Treep weet de werkgroep precies hoeveel geld de gemeente kan uittrekken voor het MFD. "We hebben de werkgroep een overzicht gegeven hoeveel geld er bij de gemeente beschikbaar is voor de MFD", aldus Treep, die het opnemen van een hypotheek ook als optie noemt.

De werkgroep Dorpshuis Zalk krijgt de begroting niet rond. "We hebben een gat van 2,5 ton. Dat bedrag gaan we aan de gemeente vragen", aldus Boeve. "Maar die 1,4 miljoen is wel inclusief de realisatie van parkeerplaatsen en beplanting. Dat zijn wel taken die de gemeente moet uitvoeren." Van Pijkeren en Boeve geven toe dat het om een fors bedrag gaat. "Maar er is geen alternatief. Verbouwen van het huidige dorpshuis kost zeker een half miljoen", aldus Van Pijkeren. Volgens Boeve kan het bedrag van 250.000 euro lager uitvallen. Bepaalde subsidie-aanvragen lopen nog.

Een ding is zeker. Haast is geboden. De gemeente heeft al een subsidie van de provincie van 100.000 euro verspeeld, omdat er in januari 2014 niet kan worden gestart met de bouw. De raad zal zich in januari moeten uitspreken over de aanvraag van 250.000 euro en snel knopen moeten doorhakken. Anders dreigt ook een andere subsidie van 100.000 euro van de provincie te vervallen. "De vraag is of de politiek de intentie heeft om een gebouw te realiseren in Zalk, waarin alle activiteiten worden gebundeld. Het is nu of nooit", aldus Boeve.

Gerard Meijeringh



Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 4 uur geleden
Beelden van Puzzelavond in Zalk in 2024
Koninklijke puzzelaars welkom in Wilsum Algemeen Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Mgr. Zwijsenschool in actie voor Zimbabwe Algemeen 28 mrt, 06:58