Wilco Riezebos.
Wilco Riezebos. Foto: Tessa Renes

Schroeffundering is dè oplossing voor een tuinhuisje op veen of klei

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Tuinhuisjes, blokhutten, carports en overkappingen verzakken niet meer met de schroeffunderingen van De Houtburcht in Kampen. Hun webshop www.schroeffunderingshop.nl verkoopt grote schroeven voor de fundering van kleine bouwsels bij of aan het huis. “Je spit geen gat, maar draait zelf handmatig een schroef in de grond”, legt directeur Wilco Riezebos uit. “Gemakkelijk, zonder trillingen en het kan ook dichtbij een muur of in een hoek.”

De Houtburcht biedt de schroeven als een van de eerste op grote schaal aan. “Het is voor iedereen, ook voor zzp’ers, particulieren en klussers die elders een tuinhuisje of hout kopen. Ze kunnen bij ons in de onlineshop bijvoorbeeld alleen vier of zes of acht schroeven kopen van de lengte die ze nodig hebben. Bij de actiesets met schroeven krijg je de indraaisleutel er gratis bij. Op de website kun je ook montagehoeken en stelplaten bijbestellen. Daar kun je naderhand nog mee nastellen, ook na vijf of tien jaar, dat maakt niet uit. Dan draai je een tuinhuisje weer op de hoogte.”

Schroeffundering is juist in deze regio een uitkomst, vindt Riezebos. “We zitten hier op klei en veen. Bijvoorbeeld in Plan Het Meer in IJsselmuiden of het Stationskwartier en Het Onderdijks in Kampen heb je risico op verzakkingen. We gebruikten de standaardfunderingen, maar dat voldeed niet meer. We hebben nu veel zwaardere tuinhuizen, met glazen schuifwanden, en alles erop en eraan. Dus je moet een betere fundering hebben, want deze tuinhuizen kun je later ook niet zomaar opkrikken.”

De betonfundering met zogenoemde betonpoeren werkt bij die grotere bouwsels ook niet. “Je spit een gat, op de poer zit een verstelmoer en je zet het huisje waterpas. Maar klei en veengronden klinken in. Dat zag je vooral de laatste vijf droge zomers, in combinatie met lage waterstanden. Die poeren zitten niet diep in de grond en verzakken mee. Een betonpoer heeft ook alleen ruimte om te stellen bij de bouw, niet om naderhand een verzakking te corrigeren.”

Riezebos weet waar hij over praat. De Houtburcht in Kampen is al 25 jaar een vertrouwd adres voor tuinhout, tuinkamers, blokhutten, carports, overkappingen, tuinhuizen, schuttingen en meer. Elf jaar geleden zag hij schroeffundering voor het eerst. “Maar er was maar één Duits bedrijf dat de schroeven leverde, en zij waren me te duur. Maar ik wilde er wel iets mee, ik liet wel eens een fundering indraaien door een bedrijf en dat voldeed heel goed. Op een gegeven ogenblik zag ik op een beurs een andere leverancier die de helft goedkoper was. Toen werd het interessant.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Wilco Riezebos. - Foto: Tessa Renes

En dus heeft De Houtburcht nu een eigen webshop. “Via de shop verkopen we de schroeven die handmatig ingedraaid kunnen worden. Dat zijn de lengtes 80, 100, 125 en 150 centimeter. De kleinste twee kun je prima in je eentje draaien. Voor die van 125 en 150 centimeter moet je eigenlijk met twee man zijn. Je kunt dat vergelijken met een schroef die je in hout draait, hoe dieper hoe meer weerstand.”

De indraaisleutel bestaat uit twee buizen die gezekerd zijn. “Die zet je met een paar moeren vast op de flens van de schroef en dan kun je draaien. Je loopt rondjes als je ruimte hebt. Maar als je dat niet hebt en bij een muur of in een hoek moet draaien, kun je telkens een van de draaibuizen omhoog doen.”

Op de website kun je ook montagehoeken en stelplaten bijbestellen. “Daar kun je naderhand nog tot 15 centimeter mee nastellen, ook na vijf of tien jaar. Dat is ook handig voor een vlonder aan de waterkant, of langs een talud. Het is niet moeilijk. Bovendien hebben we filmpjes over de montage en het nastellen op de website. Mensen kunnen de verzendkosten uitsparen en schroeven op afspraak halen, ze passen zo in de kofferbak.”

Wie langere schroeven nodig heeft, kan mensen van De Houtburcht laten komen met hun indraaimachine. Die kan zelfs een schroef tot negen meter in de grond draaien. “Tot je echt bij de harde grondlagen komt. Het zijn verlengbare schroeven dus je kunt altijd een halve meter of een meter dieper. Het kan zijn dat je bij de ene schroef op vier meter op een weerbare laag zit, dat merk je dan aan de weerstand van de machine. Maar bij een andere schroef kun je op zes meter nog geen weerstand hebben, want de bovenlagen golven een beetje. Dan zetten we er nog een meter bovenop.”

De Houtburcht
Betonstraat 2
info@houtburcht.nl
www.houtburcht.nl
www.schroeffunderingshop.nl