Afbeelding
Foto: Aangeleverd

4 redenen waarom werken als mechatronicus zo leuk is

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Denk jij erover om een carrièreswitch te maken? Of wil je jouw carrière een boost geven? Bekijk dan eens of een beroep binnen de mechatronica iets voor jou is. Natuurlijk zijn er veel redenen waarom werken als mechatronicus een leuke en uitdagende carrière kan zijn, maar we geven je onze top 4.

Ruime keuze

Er zijn talloze sectoren waarin mechatronica een belangrijke rol speelt. Mechatronica is namelijk een vakgebied dat zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen en toepassen van geïntegreerde systemen van mechanische, elektronische en softwarecomponenten. Dit betekent dat er in veel sectoren vraag is naar medewerkers die verstand hebben van mechatronica. Op die manier kun je zelf bekijken waar jouw affiniteit ligt en kiezen in welke sector je aan de slag gaat.

Diversiteit aan taken

Als mechatronicus heb je een breed beroep omdat je een passie hebt voor verschillende disciplines in de techniek, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica. Deze kennis stelt je in staat om als allround techneut te fungeren, waardoor je een onmisbare schakel bent in het in stand houden en moderniseren van het machinepark. 

Je krijgt te maken met uitdagende systemen en technieken zoals meet-, regel- en besturingstechniek, robotica en Internet of Things. Door je brede kennis en interesse ben je in staat om innovatieve oplossingen te bedenken en uitdagende problemen op te lossen.

Innovatie

Werken in de mechatronica betekent ook dat je betrokken bent bij de ontwikkeling van geavanceerde technologieën die de manier waarop we leven en werken veranderen. Mechatronische systemen worden gebruikt in vrijwel alle sectoren, van de auto-industrie tot de medische industrie. Dit betekent dat je een bijdrage kunt leveren aan innovatieve projecten en kunt werken aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën die de wereld veranderen.

Carrièremogelijkheden

De mechatronica is een groeiende sector met goede carrièremogelijkheden en kansen voor professionele ontwikkeling. Door je kennis en ervaring te vergroten kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar Mechatronics system architect, Maintenance engineer of Mechanical engineer. Je kunt je ook in de breedte ontwikkelen en aan de slag gaan als projectleider. 

Enthousiast?

Ben je enthousiast geworden? Bekijk dan eens de opties hoe je aan de slag kunt gaan binnen de mechatronica. Volg bijvoorbeeld een cursus robotica of volg een vakopleiding richting mechatronica. Er zijn genoeg opties, en bedrijven zitten om je te springen. Dus zet vandaag nog de eerste stap!