Afbeelding
Foto: Aangeleverd

5 tips om de juiste AOV of WGA verzekering te kiezen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als ondernemer is het verstandig om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ben je zzp’er? Zorg er dan voor dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Je bent dan verzekerd van een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wanneer je personeel in dienst hebt, doe je er goed aan ook een WGA-verzekering te overwegen. Je beschermt jezelf hiermee namelijk tegen de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid onder medewerkers. Heb je momenteel geen van beide verzekeringen? Wacht dan niet te lang met het afsluiten. Om jou een handje te helpen, zetten we hier vijf tips op een rijtje om de juiste AOV of WGA te kiezen.

1. Bepaal welke verzekering(en) je nodig hebt

Voordat jij je in zakelijke verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid verdiept, is het verstandig om te bepalen wat je precies nodig hebt. Als zzp’er heb je over het algemeen voldoende aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Je hebt dan recht op een uitkering als je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent.

Wanneer je personeel in dienst hebt, is het verstandig om ook een WGA-verzekering af te sluiten. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor werknemers die in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om de eerste tien jaar een uitkering te betalen aan werknemers die arbeidsongeschikt zijn. Met een WGA-verzekering voorkom je dat je dit uit eigen zak moet betalen. Hiermee ben je onder meer verzekerd voor werknemers die 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt zijn.

2. Denk goed na over de samenstelling

Op welke manier je jouw bedrijf ook verzekert voor arbeidsongeschiktheid, denk altijd goed na over de samenstelling van de verzekeringen. Bij een WGA-verzekering wordt er vaak naar jouw bedrijf gekeken om te bepalen wat de beste dekking is. Vandaar dat je deze verzekering niet online af kunt sluiten. Een AOV kun je wel online afsluiten. Voordat je deze verzekering aanvraagt, moet je onder andere nadenken over het verzekerde bedrag per maand, de wachttijd en de eindleeftijd.

3. Vergelijk verzekeraars met elkaar

Als je weet hoe jij je wilt verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, kun je de verzekering in principe aanvragen. Loop hierbij alleen niet te hard van stapel, want dan krijg je later mogelijk spijt. Dit voorkom je door arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en WGA-verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kun je het beste doen via een vergelijkingssite. Zo’n site vergelijkt verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar, waardoor vergelijken je relatief weinig tijd en moeite kost.

4. Staar je niet blind op de premie

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst hoef jij je geen zorgen te maken over de premie, want deze wordt betaald door je werkgever. Als ondernemer draai je hier zelf voor op. Daarom ga je mogelijk op zoek naar de goedkoopste AOV of WGA. Het is alleen niet verstandig om je blind te staren op de prijs, want de goedkoopste verzekering is niet altijd de beste.

5. Lees de polisvoorwaarden door

Tot slot is het verstandig om de polisvoorwaarden door te lezen voordat je een AOV of WGA afsluit. Omdat dit vaak een behoorlijk lang document is, zijn er maar weinig ondernemers die dit doen. Toch is het wel aan te raden, want in de polisvoorwaarden staat namelijk precies waar je voor verzekerd bent. Op deze manier voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als jij of een medewerker arbeidsongeschikt raakt.