Afbeelding
Foto: Aangeleverd

4 redenen waarom een streamingsdienst fijner is dan lineaire televisie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Traditioneel zijn de meesten van ons gewend om een televisieabonnement te hebben thuis, zodat we kunnen kijken naar televisie volgens uitzending, oftewel: lineaire televisie. De laatste jaren wordt dat concept echter een beetje weggedrukt door de opkomst van streamingsdiensten die via internet toegang tot allerlei films, series en programma’s bieden. Voor steeds meer mensen is dat een reden om geen televisieabonnement meer te nemen. We bespreken vier redenen waarom een streamingsdienst fijner is dan lineaire televisie en waarom alleen internet thuis en geen televisieabonnement daarom ook een prima optie is.

Ruime keuzevrijheid

Het aanbod aan content is vaak enorm op streamingsdiensten. Dat geeft je ontzettend veel opties om uit te kiezen. Je kunt precies kijken waar jij zin in hebt wanneer je daar zin in hebt en bent daarvoor niet afhankelijk van wat er op dat moment op televisie wordt uitgezonden. Natuurlijk heb je met een televisieabonnement een pakket aan verschillende zenders, maar de praktijk wijst uit dat je naar de meeste ervan nooit kijkt. Daardoor is het aanbod van dingen die je wél leuk vindt toch een stuk smaller dan bij een streamingsdienst.

Geen reclames

Eén van de grote irritatiefactoren van lineaire televisie, zijn de reclameblokken waar je voortdurend mee lastiggevallen worden. Deze zorgen ervoor dat je een deel tijd van de tijd onvrijwillig aan het kijken bent naar iets waar je niet voor gekozen hebt. Op commerciële zenders worden programma’s, series en films er zelfs voor onderbroken, wat al helemaal irritant is. Op de meeste streamingsdiensten heb je geen last van reclames en kun je gewoon ongestoord genieten van je film, serie of programma.

Toegang op verschillende apparaten

Om te profiteren van alle voordelen van een mediabox voor lineaire televisie, kun je alleen kijken op je televisie waar je mediabox op aangesloten zit. Je kunt wel van online tv gebruikmaken, maar dan kun je bijvoorbeeld niet pauzeren. Tot streamingsdiensten heb je veel flexibeler toegang. Met een smart tv of Google Chromecast kijk je op je televisietoestel, maar je kunt ook via de website kijken op je laptop of via de app op je smartphone of tablet. Neem je die mee op pad, dan heb je overal waar je internet hebt toegang tot je favoriete films, series en programma’s.

Offline kijken

Veel streamingdiensten bieden daarnaast ook nog de mogelijkheid om content te downloaden en offline te bekijken. Dit is handig voor situaties waarin je geen internetverbinding hebt, zoals tijdens reizen. Je kunt dan van tevoren de films of afleveringen van series die je wilt kunnen bekijken downloaden op je apparaat en er dan bijvoorbeeld in het vliegtuig naar kijken zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Die mogelijkheid is ondenkbaar bij lineaire televisie en is echt wel een van de voorname voordelen van streamingsdiensten.

Wil je toch kunnen kijken naar televisiezenders, dan zijn er streamingsmogelijkheden die in die behoefte kunnen voorzien. Zo is er online tv, wat je afneemt bij een aanbieder van televisieabonnementen en komt in de vorm van een app van die provider. Maar er is ook de streamingsdienst NLZIET die je toegang geeft tot alle Nederlandse televisiezenders en nog een paar meer. Zo kun je nog steeds flexibeler televisie kijken dan met een televisieabonnement met mediabox.