'Likedeel' brengt levende historie in de Blokhut

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN -  Reijndert, de skriever uut Wilsum en Corneel, de rijmer van Campen, in het burgerleven Reijer van 't Hul en Kees Hardeman, brengen op zondagmiddag 6 februari in taveerne 'de Blokhut' hun nieuwe verteltheatervoorstelling 'Likedeel'. 
De 'Sprooksprekers van de Kamper Kogge', verhalen over avonturen uit de veertiende eeuw, een tijdperk waarin de toen machtige handelsmetropool Campen een rol speelde in het internationale politieke krachtenveld. 'Een verhaal van de zee, van zilt en zout, vol weemoed en verlangen, met manslag en moord. Van verraad en vertrouwen, tussen werkelijkheid en verdichting', zo beschrijven Van 't Hul en Hardeman hun voorstelling.


 


Verteltheater
Beide heren kenden elkaar van het vrijwilligerwerk bij de Kamper Kogge waar ze in de pr-werkgroep zaten.  "Het schip is uniek in Nederland maar we moeten wel inkomsten genereren. Je kunt maar een beperkt aantal mensen meenemen en daar paste goed kleinschalig theater in", vertelt Van 't Hul, die samen met Hardeman deel uitmaakt van de 'verhalenvertellers van de Kamper Kogge'; een groep van zes mensen, die gehuld in middeleeuwse kleding een stukje levende historie brengt. "Wij beiden zijn gespecialiseerd in verteltheater. Zo brachten we in 2008 als de Sprooksprekers van de Kamper Kogge het stuk 'Het vrouwtje van Stavoren', meldt Hardeman, die dramadocent in Kampen en Zwolle is geweest. Voor de voorstelling hebben ze niet veel decorstukken nodig. "Slechts twee krukken en twee kerels, c'est tout.


Daar zit ook een filosofie achter", meldt Hardeberg. "Een decor zinkt in het niets bij zo'n schip. Tegelijkertijd is niets alles. Zo kun je je eigen beelden creeren."

Klaus Störtebeker
De vertellers van de Kamper Kogge brachten in 2010 de voorstelling 'Om de Noord'; het verhaal van de overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla. En ze zijn al weer bezig met een nieuwe voorstelling over de Watergeuzen.


Met 'Likedeel' wordt een lofdicht gebracht op de stad 'Campen'.


De belangrijkste personages zijn Klaus Störtebeker, een aanvoerder van de 'Likedelers (=gelijkdelers), een 'Robin Hoed'van de zee en Diederick Brant, een bekwaam en gewetensvol bestuurder van de Vrije Hanzestad Campen.
Werd Diederick Brant vermoord? Was Klaus Störtebeker een zeerover of een vrijheidsheld? Wie nieuwsgierig is geworden kan zondag 6 februari om 16.00 uur komen kijken in De Blokhut. De toegangsprijs is 6 euro en het geld gaat naar de Kamper Kogge. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kastelein.


 


Voorstelling in Duitsland
Met 'Likedeel' gaan de twee verhalenvertellers in juni ook naar Kiel in Duitsland. "Tijdens de internationale Kogge, een soort van Noordduitse Regatta, gaan we de voorstelling dan voor het eerst in het Duits spelen. In juli spelen ze in Bremerhaven.
"Klaus Störtebeker was een heel belangrijk persoon waar veel literatuur over is verschenen. In het Duitse Rügen zijn er ook openluchtvoorstellingen van", meldt Van 't Hul.


"Of we iets willen overbrengen met het verhaal? We staan natuurlijk niet voor de kat z'n kloten te spelen", stelt Hardeman resoluut. "We hebben zeker wel wat te melden."
Na de voorstelling hopen de verteltheaterliefhebbers dat er wordt nagepraat over het mooie verhaal en dat mensen zien dat Kampen een belangrijke rol had.


"Het verhaal berust op waarheid maar we hebben het wel zelf samengesmeed want Diederick en Klaus hebben elkaar in het echt nooit ontmoet."

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05