Complimenten op Wendeschool

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEREILAND - Op de Ds. Joh. v.d. Wendeschool op Kampereiland vond op 16 mei de aftrap plaats van het Positive Behavior Support (PBS). PBS is een gedragsprogramma dat op een positieve wijze gedrag aanleert en bevordert. Door het bevestigen van kinderen in wat ze goed doen, wordt het verwachte gedrag verankerd. PBS is in Amerika en in Noorwegen een veelvuldig toegepaste gedragsmethode waardoor kinderen met meer plezier naar school gaan.

"Het was een hele klus, dat is zo. Maar 'it was worth it', zoals de Engelsen zeggen", aldus Adrie van Laar leraar van de school. "De weken voorafgaande aan de grote dag waren mensen van het PBS team druk met het verzamelen en bellen van mensen die een leuke bijdrage zouden kunnen leveren aan de boerenmarkt. Het thema was: PBS op Kampereiland. Het ging dus over PBS en het Kampereiland. Een boerenmarkt erbij . De molenaar, de imker, de viltster, de boerderijwinkel, de advocaatmaakster, de creawinkel, de ponykar, de djembe, de klederdrachtgroep, de museumboerderij, ze kwamen allemaal! Een fotoreportage van Kampen en omstreken maakt het plaatje compleet."

Positive Behavior Support
De PBS-coach Winsdesheim, Monique Neelen, was aanwezig om uitleg te geven. Kinderen kregen gedragsregels aangeleerd volgens de goed-fout-goed methode. In een andere ruimte was uitleg over de kennis die het team, directeur Bertine, I.B.-er Germa, leerkracht Adrie en ouder Alie van Dijk in Noorwegen hebben opgedaan. Het gehanteerde beloningssysteem werd zichtbaar gemaakt en er was informatie over onze ouderbetrokkenheid.

Een goed leerklimaat en PBS
"Geef kinderen eerst complimenten voordat ze een correctie krijgen", Aldus Van Laar. "In de praktijk werkt het zo, dat kinderen die al een aantal complimenten binnen hebben, niet meer de behoefte hebben om door ongewenst gedrag negatieve aandacht te vragen. Ze hebben al een dosis aandacht binnen, ze zijn gezien en gehoord. Kinderen die zich gezien en gehoord weten voelen zich veilig. Veiligheid is de grootste voorwaarde voor een goed leerklimaat. Andere waarden vloeien daaruit voort. De waarden die wij op de Ds. Johan van der Wendeschool samen met ouders het belangsrijkste vinden zijn: veiligheid, verantwoordelijkheid, respect en vertrouwen."

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.