Opheffen speeltuin Ganzebloem uitgesteld

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN  - De brief  van de gemeente, die de bewoners van de wijk Cellesbroek-Middenwetering afgelopen maandag in de bus kregen, heeft voor veel commotie gezorgd. Zonder overleg werd opeens medegedeeld dat de speeltuin aan de Ganzebloem binnen twee weken moest verdwijnen. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Jan Willem Schutte heeft nu bij de commissie bestuur en middelen hierover uitleg gevraagd aan wethouder Martin Ekker. "Hij heeft toegezegd dat de speeltoestellen niet eerder verwijderd worden dan dat de situatie eerst besproken is met de buurtbewoners".  Dit houdt in dat voor de wijkplatformbijeenkomst van 3 november in ieder geval geen speeltoestellen verwijderd gaan worden.


 


Uitkomsten onderzoek besproken
In de brief die de buurtbewoners van de gemeente ontvingen, staat dat de gemeente Kampen voor het in stand houden en opheffen van speeltuinen het 'Speelruimteplan' hanteert. Voor de speeltuin in de Ganzebloem is toen vastgesteld dat de situatie romdom deze speelplek na 5 á 6 jaar opnieuw bekeken moet worden. Het in stand houden van twee speeltuinen bij elkaar is volgens dit 'Speelruimteplan' niet nodig. Ongeveer 70 meter verderop ligt een vrij nieuwe speeltuin aan de Kattedoorn. Er zou zijn gebleken dat er te weinig kinderen in de buurt zijn om twee speeltuinen in stand te houden. Het team Ruimtelijke Ontwikkeling heeft een ontwerp voor de nieuwe inrichting gemaakt en de vrijgekomen ruimte wordt openbaar groen.


Maar nu is besloten de situatie nog eens intern te onderzoeken en hierbij de normen te hanteren van het Speeltuinplan. De uitkomsten hiervan worden tijdens de wijkplatformbijeenkomst van 3 november bekend gemaakt. Voor deze datum gebeurt er niks met de speeltuin.


 


Jenneke Mondria is een van de buurtbewoners die geschrokken reageerde toen ze maandag de brief van de gemeente las.


"Er werd zomaar even gemeld dat de speeltuin aan Ganzebloem binnen twee weken wegmoest. Wij zouden dan de speeltuin aan de Kattedoorn moeten gebruiken, maar deze is veel kleiner en het is gevaarlijker om daar te spelen. Zo kan ik geen zicht op mijn kinderen houden."


Naar aanleiding van de gemeentebrief besloten verontruste ouders, aanwonenden en wijkgenoten van de Ganzebloem, Kattedoorn en Havikskruid een petitie te zetten op internet (http://petities.nl/petitie/speeltuin-moet-wijken-voor-openbaar-groen). Hierbij verzoeken ze de speeltuin een speeltuin te laten blijven en niet te vervangen door openbaar groen. Ook willen ze persoonlijk overleg met afgevaardigden uit de wijk Cellesbroek-Middenwetering in Kampen over invulling van deze speelplek. Verder zien ze graag dat de Gemeente Kampen zich houdt aan haar Coalitieprogramma: "...door burgers ruimte te geven in participatie in de beleidsvorming en ruimte te bieden voor inkleuring van de eigen wijk of buurt".
Marian Ververda is ook een bewoner van de Ganzebloem. "Eind volgende week of in de week erna zouden de speeltoestellen al weggehaald worden. Het is fantastisch nieuws als het nu opgeschort wordt en er eerst met bewoners gepraat wordt. Dat betekent dat ze serieus naar ons willen luisteren en dat is ook wat we in eerste instantie wilden. Maar pas als we precies weten wat de concrete plannen zijn met de speeltuin hebben we rust."