IJsseldelta verliest strijd tegen windmolens

Partnerbijdrages

DEN HAAG/KAMPEN - De bouw van twee windmolens op industrieterrein Zuiderzeehaven in Kampen kan doorgaan. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren tegen de bouw die waren ingediend door de vereniging IJsseldelta.

De vereniging wees de Raad op aantasting van enkele beschermde vogelsoorten uit het nabijgelegen Natura 2000-gebied Uiterwaarden IJssel en de verderop gelegen Europees beschermde gebieden Ketelmeer en Vossemeer, Zwarte Meer en Uiterwaarden Zwarte Water. De vogels zouden een prooi zijn van de molenwieken.

Maar de Raad van State heeft alle vertrouwen in diverse natuuronderzoeken die zijn gedaan naar de effecten van de windmolens in opdracht van de gemeente Kampen. Volgens die onderzoeken blijkt dat de gevolgen voor de vogels verwaarloosbaar klein zijn. IJsseldelta betoogde dat die onderzoeken niet deugen, maar volgens de Raad is die kritiek niet hard gemaakt.

Voor de bouw van de windmolens is wel door de gemeente afgeweken van eigen beleid, waarin de hoogte van windmolens aan banden wordt gelegd. De windmolens op Zuiderzeehaven worden hoger. Dat mag van de gemeente, omdat ze meer energieopbrengst zullen hebben. De Raad van State vindt dat die afwijking van eigen beleid geoorloofd is.


 


 


 

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00