College staat motel aan Flevoweg toe

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders geeft toestemming voor de vestiging van een motel en restaurant aan de Flevoweg vlakbij schoolgebouw Via. Bouwbedrijf Wensink en Prins deed hiertoe in mei een verzoek. Het college stelt nog wel wat randvoorwaarden aan het ontwerp en er moet nog overeenstemming bereikt worden over de grondprijs.
Het ingediende plan van Wensink en Prins voldoet nog niet aan de voorwaarden die de gemeente aan gebouwen in dit gebied stelt. Ten eerste is het bouwoppervlak te groot. Die is 1000 vierkante meter, terwijl maar 600 is toegestaan. Dat is volgens de gemeente vanuit stedenbouwkundig en landschappelijk oogpunt niet acceptabel. "Bij het opstellen van het bestemmingsplan is gekozen voor een voetprint van 600 vierkante meter, omdat deze oppervlakte aansluit bij de hoogte van het gebouw [Via, red.] en het landschap waarin het is opgenomen. De positie van het bouwblok is mede gebaseerd op de afstand tot de kolk, de fiets- en wandelpaden en de school. Door het vergroten van de bebouwingsoppervlakte, komen deze voorzieningen in het gedrang."
Volgens het college beantwoordt het schetsontwerp ook nog niet aan de voorwaarden die in 2005 zijn opgesteld voor het kantoor dat aanvankelijk voor deze locatie in beeld was. De architectuur dient van hoge kwaliteit en allure te zijn. De gevelindeling en het materiaalgebruik zijn vrij, maar het moet in harmonie zijn met het ontwerp van de school. Tot slot moet het schetsontwerp een inrichtingsplan voor de kavel bevatten, inclusief groenontwerp. Er kan in dit gebied tot 28 meter hoog gebouwd worden.
Een motel en restaurant op deze plek is in strijd met het bestemmingsplan, maar het college is bereid hier van af te wijken, omdat een motel maatschappelijke waarde heeft. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden door werknemers die op het industriegebied werken en moeten overwerken.
Om de plannen door te laten gaan moet het bestemmingsplan worden herzien, of een projectafwijkingsprocedure worden gevoerd. Oorspronkelijk heeft het perceel de bestemming kantoren. De grond is eigendom van de gemeente. Er is nog geen overeenstemming over de grondprijs.
(door Nick de Vries)