SP bezorgd over vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De SP in Kampen heeft bij het college van burgemeester en wethouders opheldering gevraagd over het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat in dienst is bij de gemeente Kampen of bij reguliere werkgevers. De overheid is verplicht om mensen met een arbeidsbeperking (SW-geindiceerden) in de sociale werkvoorziening (Impact) een beschutte werkplek te bieden.


Een deel van deze mensen kan prima bij gemeentelijke instellingen of reguliere werkgevers aan de slag, mits de werkplek wordt aangepast aan de handicap. Bij de begrotingsbehandeling is afgesproken om het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat bij de gemeente in dienst is te vergroten. De SP wil nu duidelijk te horen krijgen hoe het hiermee staat.

SP fractievoorzitter Richard Boddeus: "Met het oog op de bezuinigingen van zowel de landelijke als de lokale overheid op Impact is het nog belangrijker geworden, dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en een redelijk percentage van het reguliere personeelsbestand laat bestaan uit mensen met een beperking. De gemeente kan bijvoorbeeld Impact-medewerkers inhuren om het groen te onderhouden, post te laten bezorgen of voor schoonmaak- en cateringwerkzaamheden. Daarbij kan het gaan om gedetacheerd personeel vanuit Impact, maar de gemeente kan er ook voor kiezen om deze mensen in vaste dienst te nemen."

De partij vraagt nu om de exacte cijfers van het stadsbestuur. Bovendien vraagt de partij of er ook een plan van aanpak is om het aantal mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgevers te vergroten. Boddeus: "In Kampen hebben we grote bedrijven die we als gemeente prima kunnen verleiden om het personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de samenleving."