'Mensen laten worden wie ze zijn'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE/ 'S HEERENBROEK - Martijn en Jet Venhuizen besloten driehalf jaar geleden hun hart te volgen en gooiden het roer volledig om. Zorgboerderij de Hof van Sion is hun 'diepste droom' en per 1 juni laten ze hun mooie woning in de Zwolse Verenigingstraat achter om in 's Heerenbroek mensen een veilige thuisbasis te bieden.

'Zijn we eigenlijk wel datgene aan het doen wat we moeten doen?' Toen fysiotherapeut Martijn door een knieoperatie zes weken niet kon werken en samen met partner Jet in de tuin van de zon genoot; merkten ze op hetzelfde moment dezelfde vraag te delen. Het idee van een zorgboerderij viel in als een bliksemslag bij heldere hemel. Alhoewel ze aanvankelijk nogal wat beren op de weg zagen, wilden ze hun droom toch gaan uitspreken.

"Ik werkte als begeleider bij probleemgezinnen maar merkte een zeker gemis", constateert Jet. "De nabijheid van een arm om iemand heen, tijd voor een luisterend oor en de behoefte aan een thuis waar je nog samen in potten en pannen roert en samenleeft." "Volgens mij heeft elk mens behoefte aan leven vanuit zo'n gezinssituatie", vult Martijn verder aan. "We besloten het gewoon te proberen."

 
De Hof van Sion
Na een bezinningsvakantie gingen Jet en Martijn  hard aan de slag hun droom te realiseren. "We hebben gekeken naar waar er behoefte aan is, een visiedocument en businessplan geschreven en met zorgaanbieders en accountants gepraat."

Het plan kreeg uiteindelijk gestalte en op 1 juni verhuist het echtpaar samen met dochter Sanne en zoon Merijn naar de woonboerderij de Hof van Sion aan de Stuurmansweg 2a in 's Heerenbroek. Hun nieuwe woning biedt ook plaats aan vijf cliten die elk een ruime woon-slaapkamer krijgen. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer, eetkamer en royale keuken. Rondom de boerderij is een tuin met gezelschapsdieren en een moestuin.

Mensen met een beperking of psychosociale problemen, die op zoek zijn naar een huis of werk dat bij hen past, kunnen hier terecht. Op dit moment zijn er nog twee plekken vrij en ook extern kun je voor dagbesteding naar de Hof van Sion. "Er werken professionele krachten en er is nog plek voor deskundige, beschikbare en gemotiveerde vrijwilligers", vertelt Jet. Op de boerderij is naast het begeleiden van de bezoekers genoeg te doen zoals het verzorgen van dieren, tuinieren of koken en bakken. "Onze doelgroep is heel divers. Het maakt niet uit of je nu zestien bent of vijftig, als er maar een klik tussen ons is en je in de groep past, want je zet toch je gezin open."


Via het zorgkantoor kan de betaling geregeld worden. "En in de toekomst hopen we dat we de Hof van Sion ook kunnen openstellen voor mensen die helemaal geen geld hebben."

Delen
Wat is eigenlijk de reden om je leven zo om te gooien ten dienste van anderen?
"Wij hebben zoveel gekregen om te delen", vindt het echtpaar die veel steun heeft ervaren door hun geloof. "God houdt van iedereen en heeft je lief en dat willen we doorgeven. We willen mensen laten worden wie ze zijn en ze een plek bieden. Maar ook niet gelovigen zijn hier natuurlijk welkom."
Die sociale bewogenheid is iets wat er altijd al inzat. "Als tiener werkte ik al graag in een ontmoetingscentrum en hielp ik wel eens een oude man met zijn tuin", weet Jet. "Toen ik een tijdje niet thuis kon wonen heb ik even in een soort van pleeggezin gezeten. Toen wist ik al dat ik later ook zoiets wilde gaan doen." "Ik kom uit een predikantengezin en ons huis stond altijd open voor iedereen", vertelt Martijn die nog steeds echt kan genieten van het contact met mensen. "Het is mooi dat je iemands hart mag zien en echt kan ontmoeten. Veel mensen denken dat ze niet veel waard zijn, maar door begeleiding kan iemand zijn eigenwaarde terugkrijgen."

"Door te luisteren naar je verlangens die diep van binnen leven krijg je heel veel energie terug; dat is echt een openbaring", concludeert het echtpaar, dat deze levensles ook meeneemt in hun werk op de zorgboerderij. "Als je zoekt naar wat je werkelijk wilt, kom je op je bestemming."

Informatie: www.dehofvansion.nl Wie mee wil helpen met klussen (van juni tot augustus) kan zich via de site aanmelden. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05