Diaconaal Platform Kampen wil gevonden worden

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Opgericht net voor de zomervakantie zal het Diaconaal Platform Kampen nog niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Als het aan Joop van Delden van Stichting Christelijke Schuldhulppreventie (SCS) ligt, gaat dat veranderen. Een van de doelstellingen van het platform is namelijk dat ze snel gevonden wordt, daar waar eerder de afzonderlijke kerkdiaconie niet altijd van elkaar wisten wat ze deden.


Het platform is anders gezegd het punt waar diaconie elkaars kennis delen en gezamenlijk activiteiten kunnen ontplooien, maar ook een aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de politiek. Van Delden: "Ik weet nog van mijn periode als politiek verslaggever in Bergschenhoek (een voormalige gemeente nabij Rotterdam red.) hoe belangrijk wethouders het vinden om een aanspreekpunt te hebben dat namens meerdere belanghebbenden spreekt. Bij ondernemers bijvoorbeeld hadden ze vaak zoiets van: we doen graag wat voor jullie maar dan moeten jullie het wel eens worden en een vertegenwoordiger het woord laten doen."


Startavond


Van Delden voegt daar aan toe: "Daarnaast is het ook handig dat je als kerken onderling weet met welke activiteiten je bezig bent. Een mooi voorbeeld is een startavond die wij wilden beleggen in Zwolle voor het Diaconaal Platform. Ik werd toen benaderd door een rooms-katholieke gelovige die aan mij vroeg: 'weet je dan niet dat wij die avond een ontmoetingsavond houden voor christenen en moslims?' Ja dat is ironisch." SCS is in veertien gemeenten in Nederland bezig om een platform uit te rollen. De vrijwilligersorganisatie biedt hulp aan mensen die in financile nood zijn of daarin dreigen te komen en zelf geen of onvoldoende antwoord hebben op de vraagstukken die daar bij komen kijken. Hoewel SCS werkt vanuit een christelijke overtuiging is de hulp die wordt geboden voor iedereen en wordt er dus geen onderscheid gemaakt naar overtuiging. In Kampen werd destijds de eerste startbijeenkomst voor een Diaconaal Platform gehouden. Daarna vonden ook elders startbijeenkomsten plaats en kwam er een subsidie vrij van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat was mede de aanleiding om aan de bijeenkomst in Kampen een vervolg te geven.


Gemeenschapskring


Op de vraag wat de bewoners gaan merken van de diaconale platforms antwoordt Van Delden: "Dat kan ik niet precies zeggen. Het is aan de platforms zelf om daar een invulling aan te geven en bijvoorbeeld een kalender te maken met activiteiten. In Zwolle is men al wel begonnen, maar nog niet veel verder dan in Kampen." Een zichtbaar resultaat van een activiteit onder de paraplu van het Diaconaal Platform Zwolle is echter de gemeenschapskring. Dat is een kring waarbinnen activiteiten kunnen worden ontplooid op het gebied van bijvoorbeeld zorg, welzijn, sport en onderwijs. De gemeenschapskring is volgens de initiators geïnspireerd op het gedachtegoed van de Moderne Devotie, de stroming van middeleeuwse kerkhervormers met Geert Grote en Thomas a Kempis als bekendste vaandeldragers. Zij wilden zich zeker niet afkeren van de kerk maar ageerden wel tegen uitbuiting en materialisme en pleitten voor het delen van goederen binnen een kleine gemeenschap. Initiator Mink de Vries, betrokken bij de opening van de eerste gemeenschapskring in Zwolle-Zuid op 15 oktober, noemde alleen al het feit dat kerken die eerder veelal ''verdeeld waren maar nu bij elkaar stonden'' een ''historisch moment''.


Verschillen


Van Delden heeft wel een verklaring voor het feit dat kerken de handen ineenslaan, of het nu bijvoorbeeld gaat om een PKN-gemeente, een Evangelische kerk of de Gereformeerde kerken vrijgemaakt. "De verschillen tussen de kerken hebben altijd betrekking gehad op de vraag hoe je de bijbel moet uitleggen. Nooit op het diaconale terrein. Iedereen die de bijbel leest, is het er wel over eens dat daarin staat dat je mensen in nood moet helpen."


 

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden