Gemeente onderzoekt daken burgers op geschiktheid zonnepanelen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De gemeente Kampen gaat onderzoeken welke daken in de gemeente Kampen geschikt zijn voor zonnepanelen. Bij het onderzoek worden zeer nauwkeurige hoogtescans gecombineerd met geografische informatie. Via internet krijgen woningbezitters vervolgens per woning een indicatie van de investeringskosten voor zonnepanelen op hun woning en wat dit op termijn oplevert.

Het onderzoek start als proef in een deel van IJsselmuiden in verband met de verschillende soorten bebouwing. Als de resultaten voldoende bruikbaar zijn, wordt het onderzoek in de hele gemeente Kampen uitgevoerd. Omdat de prijzen van zonnepanelen dalen, kan zonne-energie voor veel huizenbezitters een interessante investering te zijn.


Meeste zonne-uren
Wethouder Pieter Treep (duurzaamheid): "Kampen heeft van alle Overijsselse gemeenten de meeste zonne-uren. Het zou alleen daarom al logisch zijn dat deze schone en duurzame energiebron hier ook het meest wordt gebruikt. We willen ons hier actief voor inzetten met het doel de hoogste dichtheid aan zonnepanelen in Overijssel, en misschien wel van Nederland, te realiseren."


Voor particuliere woningen biedt de gemeente al enige tijd de mogelijkheid om met subsidie zonnepanelen op de eigen woning te plaatsen. Door de grote hoeveelheid aanvragen, is de gemeentelijke subsidie hiervoor binnenkort op. Veel daken zijn zeer geschikt voor de toepassing van zonne-energie. Om te voorkomen dat deze mogelijkheden niet worden benut, wil de gemeente hier een actieve rol in gaan spelen. Dat de gemeente Kampen op deze manier actief bevordert dat daken worden voorzien van zonnepanelen op een voor de eigenaar buitengewoon gunstige wijze, is uniek in Nederland.

Ook de gemeente is deze maand begonnen met het plaatsen van zonnepanelen op de eigen gemeentelijke gebouwen. Als eerste werd de sporthal aan de Lelystraat op 15 december jl. voorzien van zonnepanelen. De gemeente voorziet veel gemeentelijke gebouwen voor de zomer van 2012 van dergelijke panelen. Dankzij een subsidie van de provincie Overijssel is het voor de gemeente mogelijk de plaatsing grootschalig aan te pakken.