Telers laten 'schoonheid' Koekoek zien

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Nog geen vier maanden zijn er verstreken of er komt zaterdag een volgende editie van Kom in de Kas in de Koekoekspolder. En hoewel de voorgaande zeker een succes was, is dat zeker niet de reden voor een vervroegde herhaling legt Wilbert van den Bosch van paprikakwekerij Peppers Unlimited BV uit. Want veel aanleiding voor een feest is er niet met het ''door de EHEC-bacterie onterecht gedaalde consumentenvertrouwen''. Wel is het de hoogste tijd voor een tegenaanval.  

"En hoe kan dat beter dan door de consument een kijkje in de keuken te bieden?", vraagt Van den Bosch zich af. "De producten van Nederlandse telers zijn schoon, gezond en vooral ook heel lekker." Aanvankelijk werd de komkommer in verband gebracht met de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland -een zeldzame variant overigens van deze bacterie- die verantwoordelijk wordt gehouden voor ten minste 36 doden en nog veel meer zieke mensen. Later werden onder andere vlees, tauge en kiemgroenten genoemd en kwamen er veel berichten in omloop die elkaar tegenspraken. De Duitse politiek deed er aan mee door groenten in de ban te doen met als gevolg dat de Nederlandse export een tijd lang nagenoeg stil kwam te liggen. Later werd duidelijk dat de Nederlandse telers geen blaam trof, maar toen was het leed al geschied. Nog steeds is het vertrouwen niet helemaal terug. "Met een open dag willen we laten zien dat de consument nergens bang voor hoeft te zijn. Zo schoon als het er tijdens de open dag is, is het altijd bij ons. Hooguit dat we het pad een keer extra vegen", zegt Van den Bosch lachend.

Bewust
Ondanks dat de afzet kelderde en er groenten zijn gestort, blijft hij opgewekt. Een triest verhaal van hoe erg het is wil hij zeker niet. Liever zet hij de schouders er onder. "Ik denk dat we hier sterker uit kunnen komen." Wat dan wel nodig is dat mensen zich bewust worden van het feit dat schone en veilige groenten een prijs hebben, meent Van den Bosch. Elders wordt allicht goedkoper geproduceerd, maar dat kan mede doordat de voorschriften er minder streng zijn, legt de ondernemer uit. Ook kan het volgens hem een leermoment zijn van hoe er binnen de politiek en in de media wordt gecommuniceerd. Niet te vroeg conclusies trekken en weten wat je zegt. Zonder dat Van den Bosch daarbij ook maar iets af wil doen aan het ''verschrikkelijke feit'' dat er doden zijn gevallen en mensen ziek zijn geworden. "Dat is heel erg. Wat niet wegneemt dat ik mij afvraag hoe verstandig het is om mensen aan te raden geen groenten en fruit meer te eten. En zelfs vlees is genoemd. Als je totaal geen vitaminen binnenkrijgt wordt de weerstand meteen een stuk minder en dat is gevaarlijk. Ook kun je je afvragen wat er nog op je bord terechtkomt als je geen groenten, fruit en vlees mag eten. Dan wordt het wel heel kaal. Onze veilige schone groenten geven kleur op je bord."     

Andere telers die meedoen zijn W. Limburg Tuinderij, MTS Bottenberg, Witlof with love en Aardbeienkwekerij Richard en Annet Kalter.