Stichting Stadsherstel Kampen over 'net-niet- monumenten'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Naar aanleiding van het CDA-voorstel, laat Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) weten het een goede ontwikkeling te vinden, dat de politiek meer druk wil zetten op het beschermen van de 'net-niet-monumenten'. Wat SSK echter niet begrijpt, is waarom men wil werken met een noodlijst en wil wachten op een gedeeltelijke herziening van een bestemmingsplan.


"Een inventarisatielijst opstellen met voorwaarden en deze vaststellen, prima. Zeker voor de gebieden waar geen of een oud bestemmingsplan geldt", zo schrijft de SSK. "Om deze lijst op te nemen in de Erfgoednota is voor ons ook vanzelfsprekend. Waarom gebeurt dit niet gewoon na de procedure voor deze panden door het bestemmingsplan Binnenstad in z'n geheel herzien met de aanduiding "ka"[1]. Veel duidelijker en minder problematisch in de procedure."


Het betekent volgens SSK ook, dat de eigenaren van een in aanmerking komend pand financieel een duwtje in de rug mogen hebben. "In de opstelling van de komende begrotingen kan men hiermee rekening houden. Anders wordt het voor de eigenaren zuur, net geen monument en toch de volle rekening betalen omdat het pand op de lijst en het bestemmingsplan staat." Zeker in verhouding tot de gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten lijkt dat de SSK geen goede zaak. Daarom vraagt de stichting hiervoor dan ook nadrukkelijk aandacht.


"Als op deze wijze in de binnenstad en de andere wijken van Kampen en de dorpen de beeldbepalende-, cultuurhistorische etc. panden behouden blijven door het voorstel van het CDA zijn wij daar blij mee", zo schrijft de stichting.


"Geheel in de lijn van het pleidooi van het CDA past volgens ons dat de gemeenteraad alsnog inzake de Bovenhavenstraat een hogere prioriteit toekent aan het ontwikkelen van een gebiedsvisie, en dat ook over het schoolgebouw van het Van Heutszcomplex een serieuze en open discussie op gang gebracht wordt om te kijken welke passende nieuwe bestemming gevonden kan worden."

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00