GroenLinks werkt aan alternatief plan Bovenhavenstraat

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - In de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling wordt maandag het verdaagde raadsvoorstel Bovenhavenstraat 10-14 besproken. Hierin wordt voorgesteld de Villa (nr .14) te behouden, maar de voormalige Glashandel (nr. 8-10) en de Directeurswoning (nr. 12) te slopen. GroenLinks komt 11 april aanstaande met de eerste voorstellen en schetsen voor een alternatief plan en roept de andere fracties, organisaties en geïnteresseerde burgers op mee te denken.

GroenLinks doet er vanaf het moment dat het college met het voorstel naar buiten kwam alles aan om het gehele complex Bovenhavenstraat te behouden. Tijdens de behandeling in de raadsvergadering van 27 januari hadden of kregen volgens GroenLinks steeds meer partijen twijfels over het raadsvoorstel. Stichting Stadsherstel Kampen pleit voor conserverende maatregelen en is van mening dat de panden Bovenhavenstraat 8-14 prima deel uit kunnen maken van een nieuw plan en biedt haar deskundigheid aan.

"De antwoorden op onze 43 schriftelijke vragen maken nog steeds niet duidelijk waarom het college haast heeft om tot sloop over te gaan", aldus GroenLinks Raadslid Wim Rill. "De overeenkomst van de gemeente met Mateboer Groep BV en Delta Wonen voor de bouw van 24 huur- en 8 koopappartementen is in november 2007 ontbonden. De tot dan toe gemaakte kosten zijn op dat moment vereffend. Wel is toegezegd dat er over de voormalige Glashandel, Bovenhavenstraat 8-10, nog passende afspraken gemaakt moeten worden. Naar mijn mening is de gemeente contractueel niet verplicht om Bovenhavenstraat 8-10 te slopen."

Rill: "Het college heeft de laatste tijd een drietal onderzoeken laten doen naar de cultuurhistorische waarde van de binnenstad van Kampen. Deze onderzoeken van Beek & Kooiman Cultuurhistorie, Edwards Stadsontwerp en Flexus AWC laten alle zien dat de panden aan de Bovenhavenstraat  cultuurhistorisch van grote waarde zijn en derhalve behouden dienen te worden. Dan is het toch heel vreemd dat het college deze onderzoeken naast zich neer legt en vasthoudt aan het besluit om zonder een concreet plan Bovenhavenstraat 8-10 en 12 te slopen om vervolgens het gebied de komende 5-10 jaar geen prioriteit te geven."

GroenLinks heeft Mara Architectuur bna bereid gevonden om gezamenlijk aan een alternatief plan te werken, waarin de panden aan de Bovenhavenstraat een prominente plaats krijgen. Rill: "In de commissievergadering zal ik maandag de eerste voorstellen en schetsen van dit plan presenteren. Onze wens is dat het een plan van de gehele Kamper gemeenschap wordt. We nodigen dan ook de andere fracties, organisaties en geïnteresseerde burgers uit met ons mee te denken, om gezamenlijk te komen tot een mooie herbestemming van dit erfgoed. We willen via een amendement op het raadsvoorstel bereiken dat dit alternatieve plan in de plaats komt van het huidige raadsvoorstel."

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden