Leger: 'Ik denk dat wij steeds meer nodig zijn'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Luitenant Aalt Fikse van het Leger des Heils Kampen is blij met de gemeentelijke subsidie voor tijdelijke noodopvang van dak- en thuislozen. "Ik ben al drie jaar bezig met een aanvraag. Daarvoor was er nog tijdelijke opvang in het pand van de RIBW aan de Haatlanderdijk."

Meer thuislozen
vanaf 2009 zorgden diverse gebeurtenissen ervoor dat opvang steeds noodzakelijker bleek. "Na de brand in augustus waarbij vier kinderen omkwamen is hier opvang geboden aan de elf gezinsleden. En in de koude winter van 2010 haalden we een dakloze bij een temperatuur van min elf uit zijn tentje en hebben hem in ons pand onderdak gegeven", meldt Fikse.  "In 2011 hebben we van de gemeente een eenmalige waarderingssubsidie gehad van zevenduizend euro voor winteropvang. We wilden dat continueren omdat het hier vanaf november 2010 altijd vol zat." Of dat komt door de economische crisis is volgens Fikse moeilijk te achterhalen.  "Misschien ook doordat steeds meer mensen wisten dat hier opvang was. Aan de andere kant heb ik wel sterk het vermoeden dat we door de crisis steeds meer nodig zijn.  Door bijvoorbeeld een huurachterstand krijg je meer thuislozen, die eerst nog bij familie of kennissen logeren. Na spanningen komen ze op straat te staan. Ook is er sprake van extra druk op de huurmarkt."

Beperkte verblijfsduur
Op de bovenverdieping van het Leger des Heilspand zitten drie kamers waarvan twee nu door de gemeente gesubsidieerd worden. "De kamers worden bezet door twee alleenstaande mannen en een vrouw met twee kinderen die anders naar Zwolle had gemoeten waar ze op een kamer met verslaafden, had gezeten", vertelt Fikse. 

Nieuw aan de opvang van dak- en thuislozen, is dat de gemeente in overleg met het Leger des Heils nu voorwaarden gesteld heeft aan de verblijfsduur van de opvang. Om te voorkomen dat iemand minder gemotiveerd is naar huisvesting te zoeken, is een verblijfsduur van maximaal zes weken afgesproken.  Na deze periode moeten de cliten passende huisvesting in Kampen vinden of voor maatschappelijke opvang naar Zwolle.

Dankbaar
Esther Mulder woont met haar dochters Danique (8) en Noa (3) sinds kort in een van de drie kamers. Een kleine slaapkamer met drie bedden. Ze deelt hiernaast een ruime woonkamer met keuken met de twee bewoners van de andere kamer.

"Ik woonde eerst nog bij mijn man maar de emoties liepen erg hoog op. Hierna heb ik een tijdje bij een vriendin gewoond om daarna een woning te zoeken. Ik heb alle wegen bewandeld en stond elke week huilend bij de woningbouwvereniging. Het verlotingssysteem veranderde waardoor ik geen urgentie meer had." Hierna kwam Mulder in contact met het Leger des Heils. "Ik ben heel dankbaar dat ik nu een dak boven mijn hoofd heb. Van hieruit kan ik weer verder zoeken naar een woning en werk."

Natuurlijk is het wennen. Met twee meiden op een kamer zonder privacy. "De jongste heeft al een week niet gegeten." En dan is er nog die onzekerheid. "Ik loop winkels af, kijk op marktplaats en ben veel aan het netwerken. Daar word je wel moedeloos van. Maar het Leger doet veel, ik heb grote bewondering voor ze. En ze oordelen niet."



Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57