Uitgezet gezin richt fonds op voor kinderen

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Het is precies een jaar geleden dat Herman en Jettie Boonstra plotsklaps van hun acht weeskinderen werden gescheiden door de Marokkaanse politie. "In het kader van de 'Nationale Veiligheidswet' werden we, zonder te mogen reageren, als terroristen het land uitgezet", meldt Jettie. Ofschoon ze hoopten terug te keren, zit het Kamper echtpaar sinds drie weken weer in IJsselmuiden. "We willen nu een fonds oprichten als nalatenschap voor onze kinderen."


Het gastgezin Boonstra runde al jaren het kindertehuis Village of Hope in het Marokkaanse Ain Leuh, toen ze op 8 maart 2010 zonder duidelijke reden onder politiebegeleiding binnen drie uur het land moesten verlaten.  "Ons is ten onrechte in de schoenen geschoven dat we gevangeliseerd zouden hebben", meldt Herman. "Ik denk ook dat het te maken heeft met de nieuwe ministers die een hardere lijn voeren en hun achterban willen pleasen", vult Jettie aan.  Sinds de scheiding hebben ze hun kinderen niet meer gezien. "Er is ze vertelt dat we op vakantie zijn. En we hebben gehoord dat de kinderen zeiden dat die vakantie toch wel lang genoeg is geweest en dat we maar eens terug moeten komen."


De hoop was er om al eind vorig jaar terug te keren. Vandaar dat ze, om dichter bij de kinderen te zijn, van september tot december in Spanje zaten waar ze een herintrederscursus hulpverlening volgden. "De terugkeer naar Marokko is niet gelukt; de overheid hult zich in stilzwijgen", aldus een teleurgestelde Jettie. "Contact met de kinderen is lastig, mail en post wordt geblokkeerd. We zijn nu op een punt gekomen dat we bijna niets meer kunnen doen."


Rechtzaak
De Boonstra's hebben het afgelopen jaar zeker niet stilgezeten.  "Er is een mediacampagne geweest en we zijn een rechtszaak begonnen tegen Marokko die is voorgeweest", legt Herman uit.  "De zaak is niet geseponeerd maar het loopt niet vlot. Ze laten het denk ik verjaren zodat het minder aandacht krijgt."


Niet alleen het Kamper echtpaar, zo'n tweehonderd mensen zijn vorig jaar zonder pardon Marokko uitgezet. De zaak is aangekaart bij de ministeries van buitenlandse zaken in Engeland, Zuid- Afrika en Amerika. En Herman is in juni naar speciale 'Congress hearings' (hoorzittingen -red.) in Washington geweest.


"De senaatcommissie heeft protest aangetekend en een groot deel van de fondsen bevroren die Marokko nog van ze zou krijgen."
En er zijn nog meer lichtpuntjes.  "Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft zich voor ons inzetten in gesprekken met Marokkaanse overheden."


Een groep internationale advocaten wil hun rechtzaak bovendien regelen en betalen.  Wat er is gebeurd, schendt de mensenrechten maar het gaat ook om vele euro's die het echtpaar in projecten had gestoken. "Wat is er gebeurd met onze gronden? En krijgen we hier compensatie voor?," vraagt Herman zich af. "Zo mag je niet met NGO's omgaan."


Trauma
Het gezin hoopt echt op toenadering van Marokko en dat hun kinderen evenwichtig en normaal opgroeien. 'Wat een trauma moet het voor hen zijn geweest om te zien dat hun ouders onder politiebegeleiding werden weggehaald," concludeert Jettie ontzet. Vanuit het oogpunt van psychische zorg hoopt het echtpaar dat ze de kinderen toch nog mogen zien. "Wat verliest het land er nu mee door twee keer per jaar een bezoekje toe te staan?."


"We zijn ooit naar Marokko gegaan om een alternatieve vorm van pleegzorg toe te passen", meldt Jettie.  "Onze opzet was de kinderen een familie te geven maar dat valt nu weg.  Er is geen huiselijke sfeer meer en het aantal wooneenheden is kleiner geworden."  Van de acht kinderen in de leeftijd van zes tot elf jaar woont de oudste inmiddels elders.


"We willen dat de overheid iets doet met dat pleeggezinmodel en dat er een omgangsregeling komt, dan kunnen wij ook weer verder."  Via mensen die het weeshuis bezochten, hoorde het Kamper echtpaar dat de kinderen boos zijn op de leiding. "Ze gooien met stenen en zeggen dat ze weglopen als ze ouder zijn en dat ze in Nederland willen wonen."


Pleegfamiliemodel
Een jaar later probeert het Kamper echtpaar in IJsselmuiden hun draai te vinden. "We zijn aan het solliciteren", meldt Jettie, die graag een baan wil aannemen maar ook twijfelt of dat kan, mochten ze toch naar Marokko kunnen terugkeren.
Op 8 maart hebben ze een fonds met legaten voor de kinderen gelanceerd en dat krijgt ook internationale aandacht. "Als ze 18 zijn, worden ze het huis uitgezet en kunnen ze het geld bijvoorbeeld voor een studie gebruiken.  Zo hopen we op een stukje herstel." Het gezin probeert via vrienden en kennissen in de omgeving van Ain Leuh op de hoogte te blijven van waar de kinderen zijn en hoe ze het maken.


Het gezin doet ook een oproep aan de lokale politiek om hun stem te laten horen.
"Ik ben er nog steeds boos van", stelt Jettie over de onrechtvaardige manier waarop ze van haar kids werd gescheiden. Het gezin put kracht uit het geloof en de kinderen en hoopt op een beter beleid. "Ook al zitten we hier, we zijn nog steeds bezig het pleegfamiliemodel daar te bevorderen. Want een kind zonder familie is niks in Marokko."  


Mensen die het gezin willen helpen, kunnen nog steeds meedoen met de handtekeningactie (www.actieboonstra.nl). Voor inlichtingen en tips over bijvoorbeeld deelname aan het 'legacy fund' mail naar: jettieboonstra13@yahoo.com. Informatie: www.voh-ainleuh.org