Vrijwilligers SPGIJ moedeloos van tweede inbraak

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Opengebroken kasten, vernielde deuren en ingegooide ramen; voor de tweede keer binnen drie maanden is de manege van de Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden (SPGIJ) slachtoffer van een inbraak die gepaard ging met grove vernielingen. Secretaris Betty Bartels wordt er moedeloos van. "We waren net hersteld van de vorige inbraak en nu dit weer. En dan te bedenken dat we het met minimale financile middelen moeten doen. Ik ben echt heel boos."

De klap kwam hard aan toen Bartels vrijdagochtend een telefoontje kreeg van een vrijwilliger die de stallen schoonmaakte. "Er was weer ingebroken en weer was er veel vernield", vertelt een gemotioneerde Bartels. "Het wrange is dat er bij ons helemaal niets te halen valt. Volgens de politie waren de inbrekers op zoek naar geld, maar dat hebben wij niet. Alle kasten zijn opengebroken, alles is doorzocht, maar er is niets gestolen. Toch kost dit ons weer een hele hoop geld. Vooral omdat het volgens de politie vrij amateuristische dieven waren. Om een deur open te krijgen hebben ze wel tien keer met een koevoet gebroken. Die deur is zwaar beschadigd."

De situatie is voor SGPIJ extra vervelend omdat zij net de schade van een vorige inbraak hadden opgelapt. "Wij hebben weinig financile middelen, we bestaan van giften, dus het was een hele klus om alle gelden bij elkaar te krijgen om de grote schade die ook bij die inbraak ontstaan was weer te herstellen. We hadden alles net klaar en nu kunnen we weer van voor af aan beginnen. Het is een enorme ravage. Wij werken hier met enkel vrijwilligers en waren druk bezig om de SPGIJ landdag te organiseren die op 18 juni wordt gehouden. Dit is een enorme tegenvaller."



Huilen
Volgens Bartels is de sfeer op de manege behoorlijk gespannen door het voorval. "Wij krijgen iedere dag een groot aantal gehandicapten te gast die paard komen rijden. Vanochtend kwam er een stel uit Lelystad. Zij moesten eerst een hele tijd wachten, omdat de technische recherche bezig was met sporenonderzoek. Dat zorgt al voor veel onrust Een van de aanwezigen grapte daarna tegen een ruiter dat zij nergens aan mocht zitten, omdat de politie nog onderzoek moest doen. Die ruiter was daarvan helemaal ontdaan en barstte in huilen uit. Het is voor die mensen heel moeilijk om hier mee om te gaan en dit soort dingen te snappen".



De inbraak van vrijdag was de tweede in drie maanden tijd. In december 2010 vond ook al een, met veel vernielingen gepaard gaande, inbraak plaats, maar die heeft de vereniging zoveel mogelijk stil gehouden. Nu wil Bartels dat iedereen er vanaf weet. "Ik hoop dat de inbreker dit leest en zich realiseert hoeveel leed hij ons en onze rijders aandoet. Misschien laat hij het dan de volgende keer uit zijn hoofd."

De SGPIJ verzorgt dagelijks paardrijlessen en huifbedrijden voor ongeveer 150 gehandicapte ruiters en meervoudig gehandicapten. Paardrijden heeft volgens de stichting een heilzame werking op de gehandicapten. "Iedere keer weer staan ouders en zorgverleners verbaasd. De bewegingen van het paard blijken zowel een psychische als een fysiek ontspannende werking te hebben. Het paard- en huifbedrijden is dan ook een hoogtepunt waar reikhalzend naar wordt uitgezien.".

De inbraak vond plaats tussen donderdagavond 21.30 uur en vrijdagochtend 07.30 uur. Eventuele getuigen kunnen zich melden bij de politie IJsselland 0900-8844.


(door Nick de Vries)