Struikelstenen ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - 'Struikelstenen', ofwel gedenktekens die worden geplaatst op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.


In Kampen werden er donderdag op zeven adressen stenen geplaatst. Zo ook  bij Gasthuisstraat 5 ter nagedachtenis aan de familie Goudsmid die in '42 in Auschwitz om het leven kwamen. In de toespraak van de stichting, waarbij wethouder Treep en burgemeester Bort Koelewijn ook aanwezig waren evenals nabestaanden van de slachtoffers, werd hier bij stilgestaan. "Door deze deur zal niemand meer gaan." Hierna legden nabestaanden bloemen bij de net geplaatste stenen.


Klara Heimanna Goudsmid was weduwe van Simon Goudsmid die ook wel 'rooie Simon' werd genoemd vanwege zijn haarkleur.  Haar vader Jozef Boektje woonde bij haar in. Klara had een textielwinkel en werd in '42 met haar vader, kinderen Louis (8) en Jozef (6) gedeporteerd vanuit de Torenstraat 8 waar ze later woonden  naar het vernietingskamp waar ze in 1942 overleden.


'Stolpersteine' is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (lett. 'struikelstenen') herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen etc.


De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.


Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd alle door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project laat hij zich tegenwoordig door een bevriende kunstenaar ondersteunen. Het project Stolpersteine loopt sinds het jaar 1994.