Sterke Kampenaren vermaken publiek

Partnerbijdrages

KAMPEN - Het van Heutszplein was donderdag het strijdtoneel van sterke mannen die onderling moesten zien uit te vechten wie zich het komende jaar de sterkste van Kampen mag noemen. De kans dat het publiek een of meerdere van die krachtpatsers nog eens tegenkomt, is trouwens groot. Voor het eerst sinds lange tijd kwam het deelnemersveld weer geheel uit Kampen.


Er waren weliswaar ook twee uit de kluiten gewassen deelnemers uit Kampens partnerstad Soest, maar de heren uit Duitsland deden mee als gastdeelnemer. Aan publieke belangstelling hadden de Kampenaren geen gebrek. Dat gold ook voor de vier profs die tussen de onderdelen van de Kampenaren door een competitie uitvochten op het niveau dat redelijk in de buurt kwam van de Sterkste Man van Nederland, waar zij aan meedoen.


Ook 's ochtends al kon het publiek kennismaken met krachtsport en wel met powerliften. Volgend jaar wordt het wereldkampioenschap powerliften voor het eerst in Nederland gehouden. Bankdrukkers, squatters en deadlifters komen dan naar Kampen. Onder andere Ruud Gransier gaf een demonstratie. Hij is de enige Nederlander die ooit in een officile wedstrijd 275 kilogram drukte. Dat kunstje herhaalde hij niet in Kampen, maar het gewicht van 240 kilo dat hij omhoog stootte was zwaar genoeg voor een luid applaus. En dat is helemaal een knappe prestatie als je bedenkt dat Gransier momenteel niet in training is voor wedstrijden.