Kerstboodschap: meer kleine acts, meer gezelligheid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

 


KAMPEN - De kerstboodschap van de organisatie van Kerst in Oud Kampen is helder: de organisatie wil meer (lopende) kleine acts op straat. Anders dan in voorgaande edities van het theaterfestival in de open lucht van historisch Kampen is ook dat het evenement een eenrichtingsroute kent wat de veiligheid ten goede komt.


De Buitennieuwstraat is aan het parcours toegevoegd in navolging van de Buitenhofstraat tijdens de voorgaande Kerst in Oud Kampen. Met de nieuwe routing worden bezoekers naar de Nieuwe Markt geleid.


Joost Lemette en Jan Liefting van Kerst in Oud Kampen zijn samen met de vele vrijwilligers druk bezig met de voorbereidingen van het festival op vrijdag 16 en zaterdag 17 december. De zaterdag waarop de twee een interview geven, is het druk in het gebouw van de theaterschool van Stichting Jeugdtheater Ventura. Lemette: "Dat moet ook wel, want over een paar weken is het al zover, maar we zitten op schema."


Kleine acts


Met meer kleine acts in de straten en lopende acts naast de standaard podia wil Kerst in Oud Kampen het publiek verrassen en de artistieke kwaliteit van het evenement naar een hoger plan tillen. Overigens is die drang naar creativiteit volgens Liefting wel ingegeven door noodzaak. Zonder subsidie van de provincie blijft de teller staan op zo'n 75.000 euro als begroting, waarvan de organisatie zelf zo'n 40.000 inbrengt. "Met een beperkt budget moet je goed kiezen wat je doet. Wij denken echter dat met meer kleine acts het festival nog interessanter en minder statisch wordt. Op het Van Heutszplein hebben we dit dit jaar een intieme feerieke voorstelling. Ja, dat is heel anders dan de vorige keer met die grote spectaculaire vuurshow. De een zal een grote show mooier vinden, de ander dit. Je kunt nooit iedereen helemaal tevreden stellen. Waar het ons om gaat is dat we het publiek blijven verrassen. Kijk, het Dickens Festival in Deventer is een prachtig evenement, maar wel telkens hetzelfde op dezelfde locatie."


Wicked


Kerst in Oud Kampen blijft volgens de heren bovenal een theaterfestival waarbij kinderen een podium krijgen waarop ze kunnen laten zien wat ze allemaal hebben geleerd. Bijzonder is dat er dit jaar passages worden gespeeld van de musical Wicked, waarvan de Nederlandse versie als variant op de Amerikaanse deze maand nog in première moet gaan. Verder zijn er altijd de klassieke verhalen zoals deze keer bijvoorbeeld 'Kruimeltje', 'Alice in Wonderland' en 'Oliver'. Dat aspect zal blijven. Evenals de bewerkelijkheid van het evenement. Lemette: "Als het zaterdag 22.00 uur is en Kerst in Oud Kampen is afgelopen, wil je niet weten wat er allemaal op straat staat. Dan ziet het er ineens een stuk anders uit. Gelukkig kunnen we altijd een beroep doen op veel trouwe vrijwilligers, maar we kunnen met de op - en afbouw zeker nog handen gebruiken. We zien graag dat zich nog mensen melden."