Zondagsschool sluit na 112 jaar deuren in vertrouwen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De Hervormde Zondagsschool van 1899 houdt op te bestaan. Na 112 jaar besloot het bestuur, dat het aantal kinderen dat de school bezocht sterk zag verminderen, er mee te stoppen. Tot spijt van voorzitter Frits Sleurink, al heeft hij het volste vertrouwen dat waar een deur dichtgaat God een andere opent. "Ik weet niet hoe en wanneer, maar ik ben er van overtuigd dat het evangeliserende dat van de zondagsschool uitging elders wordt voortgezet."

Een troostende gedachte in de Adventsperiode voor Kerst. De mooiste tijd van het jaar voor een zondagsschool meent Sleurink. Hij haast zich er bij te zeggen dat je Kerst nooit los kunt zien van Pasen, de opstanding van Jezus na het lijden op Goede Vrijdag. "Dat verhaal uitleggen aan kinderen is prachtig. De ene keer lukt het beter dan de andere keer", constateert Sleurink in alle bescheidenheid.

Al met al is het dus niet zo verwonderlijk dat de zondagsschool besloot het afscheid te plannen met een kinderfeest in de Broederkerk op 17 december tijdens Kerst in Oud Kampen. Sleurink: "Door het tijdens Kerst in Oud Kampen te plannen hoop je veel bezoekers te trekken. Voor het afscheid met de kinderen die op de zondagsschool zaten hebben we een presentje. Zoals altijd kunnen de kinderen die toch al weggingen omdat ze van de lagere school naar de middelbare gaan kiezen uit een liedboek en een bijbel."

Begrip
De reden waarom het bestuur van de zondagsschool besluit om de school na zo'n lange tijd op te heffen is tweeledig. Aan de ene kant heeft het volgens Sleurink -wiens vader ook al voorzitter was van de zondagsschool- te maken met de huidige tijd waarin de behoefte aan wandelen met de kinderen en sporten op zondag het winnen van de zondagsschool. "Een zondagsschool zonder kinderen is net als een voetbalclub zonder voetballers", trekt de Kampenaar een paralel. De andere reden heeft te maken met het feit dat de verschillende kerkenraden met nevendiensten de jeugd naar zich toe trokken. "Dat gebeurde onder de noemer eenheid in verscheidenheid zoals we dat begrip in de Hervormde Kerk kennen. De kerken willen zelf invulling geven aan dergelijke bijeenkomsten, al denk ik niet dat de die van de zondagsschool inhoudelijk nu zo anders zijn. Begrijpen doe ik het zeker wel en er zijn in het geheel geen negatieve woorden gevallen."

Evangelisatie

Hoewel de zondagsschool plaatsmaakt voor de kerken met hun nevendiensten, valt er volgens Sleurink wel een functie weg. "Wat de zondagsschool anders maakte is dat we in schoolgebouwen bijeen kwamen en dat er naast kerkkinderen ook hun vriendjes en vriendinnetjes meekwamen. Daar ging een sterk evangeliserend karakter vanuit." Die periode is nu wat betreft de zondagsschool van 1899 ten einde. Wat rest zijn de mooie herinneringen met de vele jubilea als hoogtepunten.