Kwiek en 101

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Alberta (Bep) Stuurop-van der Wolde vierde op dinsdag 15 november haar 101e verjaardag. Burgemeester Bort Koelewijn was samen met zijn vrouw naar huize Margaretha  gekomen waar de kwieke 101- jarige  te horen kreeg hoe mooi ze eruit zag.
In 1910 zag Bep Stuurop-van der Wolde het levenslicht. Zij ging later werken als hulp in de huishouding en kwam in 1929  aan de Mauritsstraat te wonen waar zij werkte voor een familie. Hier leerde zij ook haar man kennen en zorgde voor de kinderen van zijn eerste vrouw.
Tot februari dit jaar woonde ze er nog, tot ze viel en haar arm brak waarna ze in huize Margaretha werd opgenomen. Alhoewel ze moeite had haar zelfstandigheid op te geven is ze vol lof over de contacten en de begeleiding. "Ze zijn hier heel aardig en behulpzaam."
De 101-jarige verkeert nog in uitstekende gezondheid.  "Het is altijd een werkpaard geweest en ze is bijna nooit ziek,"  weet haar neef. Wat zijn haar adviezen eigenlijk om zo'n hoge leeftijd te bereiken? "Ik wandel veel, nee sporten doe ik niet. Huisvrouw zijn is al een sport", lacht de jarige die zichzelf een matige eter vindt. Maar een visje op zijn tijd gaat er wel in. "Soms als ze het eten wat flauw vindt loopt ze gewoon zelf naar de viskraam voor een lekkerbekje", meldt haar neef. Naast wandelen leest ze ook veel. "Maar geen romannetjes hoor", vertelt Bep. "Dan lees je het begin en het einde en zie je dat ze elkaar krijgen." "Ze leest ook de Brug", weet Koelewijn die nog bij haar op visite was in het huis aan de Mauritsstraat. "Ze deed toen nog steeds al haar boodschappen zelf en het huis zag er picobello uit."

Tv kijken doet ze niet vaak. " Al die oorlogen en ellende hoeft ik niet te zien."  Wel doet Bep in het verzorgingshuis wekelijks mee aan de Bingo of handwerken. " Er is hier van alles te doen. "

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 9 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 21 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57