Ondernemers van het jaar bekendgemaakt

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - In de Stadsgehoorzaal van Kampen zijn tijdens het eerste Business Event van de gemeente Kampen maandagavond uit negen genomineerden de ondernemers van het jaar bekendgemaakt. In de categorie Starter van het jaar werd Gastouderbureau Tante Vroesh de winnaar. Aardbeienkwekerij Kalter won in de categorie MKB en detailhandel en M & R Micro Imaging won in de categorie Industrie en Dienstverlening. De Rabo Innovatie Award ging naar Creative Led.

De presentatie was die avond in de professionele handen van ex-nieuwslezer Gijs Wanders, die zich verbaasde over de bescheidenheid van diverse genomineerden die niet zo nodig in de spotlights hoefden te staan voor hun verdiensten. Zoals burgemeester Bort Koelewijn het verwoordde: "De ondernemers vinden wat ze doen allemaal heel gewoon, maar hier zit echt heel veel kwaliteit."

"Ik kom uit een middenstandsgezin dus ik weet hoe hard we moeten knokken", zo opende Gijs Wanders het Business Event. Na een al eerder gehouden e beoordeling van de kandidaten door de jury, onder leiding van notaris mr. Robert Jan Tjeenk Willink, werden uit veertig kandidaten onlangs de negen genomineerden benoemd. Deze zijn maandagavond onder luid applaus van het publiek ontvangen en vervolgens per categorie het podium opgeroepen waarna Wanders ze interviewde en hun bedrijfsfilmpje werd getoond. Hierna werden de oorkondes en awards uitgereikt door Bort Koelewijn en wethouder Pieter Treep, die net was gearriveerd uit Litouwen vanwege zijn bezoek aan de Hanzedagen.

Bescheiden en gedreven
Genomineerd voor Starter van het jaar waren Mark Corporaal van Binnen eten en drinken, Gerben en Jerica Post van Werkis Uitzendbureau en Bianca Diender-Schrijer van Gastouderbureau Tante Vroesh.  "Tante Vroesh biedt kinderopvang in een vertrouwde huiselijke omgeving, ten opzichte van grootschalig ingerichte kinderopvang. Hiermee is een geslaagd concept ontwikkeld voor de ouders van nu", aldus het juryrapport over de winnende ondernemer.
Vervolgens werden de genomineerden Richard en Annet Kalter van de gelijknamige aardbeienkwekerij, Joep Roth van Garagebedrijf ATK en Pieter Dolfsma van Dolco Verhuur uit de categorie MKB door Wanders in de spotlights gezet. Voor Dolfsma was dat niet echt nodig. "Ik houd niet zo van feestjes", was zijn nuchtere reactie. Ondanks zijn enorme inzet voor het bedrijf blijft hij bescheiden. "Het is wel hard werken maar als je er lol in hebt is dat niet erg, dan is het elke dag vakantie." Aardbeienkwekerij Kalter scoorde van deze drie genomineerden het hoogst omdat ze volgens de jury met hun product- en marketingstragie een geheel eigen plaats veroverd hebben in de fruitindustrie, naast hun activiteiten voor de voedselbank en boerderijwinkel Moestuin.
"Een geweldig enthousiasme en een enorme gedrevenheid", zo omschreef Koelewijn alle genomineerde ondernemers in Kampen. "We hebben goud in handen." En als het aan de burgervader ligt wordt Kampen het Maastricht van de IJssel. "Dan is het hier zo gezellig dat mensen uit de trein stappen om Kampen te willen beleven."

In de categorie Industrie en Dienstverlening ging de aandacht aan het eind van de avond naar de drie genomineerden M&R Micro Imaging, de Wezenberg Groep en Creative Led. Ook hier werd presentator Wanders verrast door de nuchtere maar zeer doeltreffende antwoorden van de kandidaten. Zo wilde Berry Wezenberg van de Wezenberg Groep hem niet prijsgeven waarmee hij zich van concurrenten onderscheidde. "Dat vertel ik niet want dan doet u het ook." Winnaar in deze categorie was M&R Micro Imaging. "Een marktleider in Nederland, maar plaatselijk toch tamelijk onbekend", aldus het juryrapport. "Louis van Ervan mag zeker trots zijn op het binnen zijn branche neergezette en doorlopend innoverende concept van digitalisering/archivering en archiefbeheer."
Creative Led, derde in de categorie Industrie & Dienstverlening, werd winnaar van de Rabo Innovatie Award. Volgens de jury omdat het zich onderscheidt op een toch al innovatieve markt door Durf om te ondernemen. "Nu in LED Billboards met energiezuinige kwalitatief hoogwaardige LED Tubes. Jammer alleen dat sinds de plaatsing van de billboards bij FC Zwolle, het clubresultaat niet lichtgevend bleek..", zo scheef de jury.
Na de bekendmaking van de winnaars uit de drie verschillende categorie, konden de ondernemers op het 'Netwerkterras' contacten leggen en versterken.
Kees van den Breemer van Network Business Events kijkt tevreden terug op een geslaagde avond. "De opkomst was goed, er zijn zo'n 375 kaarten verkocht. Het Business Event is ook een goede pr voor de bedrijven." "Wat ook heel bijzonder is, dat de ondernemersverenigingen van IJsselmuiden en Kampen voor dit event bij elkaar zijn gekomen," vult Erik Jan van Oort van de voordrachtcommissie verder aan. Betekent het dat er volgend jaar weer een Busininess Event in Kampen wordt gehouden? Manager MKB Arjan Gosker van Rabobank IJsseldelta heeft daar een pasklaar antwoord op. "We hebben de intentie om het Business Event hier nu jaarlijks te organiseren. Dit is het begin van een traditie."


Het Business Event biedt een podium aan ondernemers en bedrijven die zich weten te onderscheiden op basis van expansie, innovatie, duurzaamheid of bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hardwerkende ondernemers die het verdienen om in de schijnwerpers te staan. Uit drie verschillende categorie, namelijk Industrie en dienstverlening, MKB en Starter van het jaar, wordt de beste ondernemer van het jaar gekozen. Rabobank IJsseldelta is de hoofdsponsor van het event en Ten Kate & Huizinga is official partner. Het Business Event wordt verder ondersteund door de gemeente Kampen, de Kamer van Koophandel, media- en businesspartners- waaronder BrugMedia- en de bedrijfskringen en ondernemersverenigingen uit Kampen en IJsselmuiden.