Taalambassadeurs op bezoek bij zorginstellingen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN  - Om de productie bij zowel laaggeletterden als zorgaanbieders onder de aandacht te brengen, bezoeken tien Taalambassadeurs, volwassenen die op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven, deze week acht zorginstellingen in de Kampen. Zij bieden hen een informatiepakket met onder meer een brochure over gezondheidsvaardigheden en het werkboek van Lees en Schrijf! Gezondheid om ter inzage in de wachtkamer neer te leggen.


De Islalakliniek Kampen wordt bezocht op dinsdag 1 maart om 15.00 uur.


 


Gemeente Kampen telt 4800 laaggeletterden. Door het niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven maken laaggeletterden vaker gebruik van de zorg, verblijven langer in het ziekenhuis en gebruiken medicijnen vaak niet goed omdat de bijsluiters van medicijnen te ingewikkeld voor hen zijn. Stichting Expertisecentrum ETV.nl heeft daarom woensdag de nieuwe multimediaproductie Lees en Schrijf! Gezondheid, gelanceerd, die bestaat uit een oefenboek, website en televisieserie die moeten helpen bij het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden.


 


 


Lees en Schrijf! Gezondheid


Lees en Schrijf! Gezondheid is de nieuwste productie in de succesvolle reeks Lees en Schrijf! om laaggeletterdheid aan te pakken. Van de eerste drie series zijn al meer dan 140.000 werkboeken besteld. In het programma Lees en Schrijf! Gezondheid, uitgezonden op de regionale tv, geeft internist-endocrinoloog Marcel Twickler handige tips over gezond leven en uitleg over het lichaam. In het werkboek en op de website kunnen mensen oefenen met lezen, schrijven en rekenen.


 


Geletterdheid van invloed op gezondheid


Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat van alle factoren die invloed hebben op de gezondheid, de beheersing van lees- en schrijfvaardigheden de meeste invloed heeft. Geletterdheid vergroot de kennis om juiste keuzes in het leven te maken. Een op de tien volwassenen in Nederland kan echter niet of nauwelijks lezen en schrijven. Zij maken vaker gebruik van de zorg, verblijven langer in het ziekenhuis en gebruiken medicijnen vaak niet goed omdat de bijsluiters van medicijnen te ingewikkeld voor hen zijn. Naast de persoonlijke winst levert het uitbannen van laaggeletterdheid een jaarlijkse kostenbesparing van naar schatting 20 miljoen euro op huisartsenzorg en 41 miljoen euro op ziekenhuiszorg, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.