Eerste Overijsselse aardwarmtebron officieel geopend

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN -  De eerste  Overijsselse aardwarmtebron is vrijdag officieel geopend bij de tomaten en komkommertuinderij van de gebroeders Vahl in de Koekoekspolder. Gedeputeerde Theo Rietkerk (Provincie Overijssel), wethouder Pieter Treep (gemeente Kampen) en Herman Wijffels  (o.a. bekend als ex-voorzitter SER en nu onder meer werkzaam als  hoogleraar 'duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht)  verrichten deze symbolische handeling samen met de drie tuinbouwbedrijven die van deze duurzame energiebron gebruik gaan maken. Dit zijn naast het bedrijf van de gebroeders Vahl, Van den Belt waar tomaten worden geteeld en Kwekerij Voorhof waar komkommers worden gekweekt. Rond de opening was het mini-symposium "Well"kom in de kas georganiseerd om meer ondernemers te organiseren voor deze vorm van duurzame energie.


Richard Kalter sprak tijdens het symposium over het lef wat er voor nodig is om duurzamer te produceren. "Lef wat helaas nog niet bij de supermarkten aanwezig is." Ook Theo Rietkerk gaf aan dat het een proces is wat je niet alleen kunt doen en dat je als je minder afhankelijk wilt zijn van fossiele energie en je op decentrale duurzaamheid wil inzetten toch samen zal moeten werken. Naast de bijdrage van de provincie verwacht hij ook een bijdrage van investeerders.
Herman Wijffels gaf het belang aan van een circulaire economie. "We hebben de ecologische en economische grenzen overschreden dus moeten we gebruik gaan maken van permanent beschikbare bronnen."  Samenwerking is volgens hem essentieel door middel van duurzame ketens. "Het sociale aspect is van cruciaal belang om ecologische duurzaamheid mogelijk te maken", meldde Wijfels.  De groene route werd genoemd als weg om uit de crisis te komen.

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 4 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 13 uur geleden