Deze Raadspraat is geschreven door Elina Schmidt - Blokzijl, raadslid van Gemeente Belang Kampen
Deze Raadspraat is geschreven door Elina Schmidt - Blokzijl, raadslid van Gemeente Belang Kampen Eigen foto

Raadspraat Gemeente Belang Kampen: ‘Het gaat erom dat je dingen moet durven benoemen’

· leestijd 1 minuut Politiek

De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten. Ons nieuwe college bestaat uit mannen, alleen blanke mannen. Voor mij een doorn in het oog. Geen vrouw, niemand van kleur. Als ernaar gevraagd wordt is het antwoord: ‘We hebben gezocht maar er was niemand beschikbaar.’ Onzin, had je beter moeten zoeken. Melanie Schultz heeft daar een mooi gezegde over. Kabouters selecteren kabouters. Kort gezegd: Je geeft de voorkeur aan iemand die op jezelf lijkt. Als vrouw in de politiek maar ook in het dagelijks leven merk ik dat vastgeroeste patronen over rolverdeling nog steeds meespelen. Bewust, maar nog vaker onbewust. Er is ook nog een lange weg te gaan, het world economic forum heeft voorspelt dat het nog 217 jaar zal duren voordat man en vrouw economisch gelijk zijn. We zijn er nog niet, maar wel onderweg!

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik net terug van een heerlijke reis door zuid Italië. We hebben veel kilometers gereden en tijdens die reisuren heb je de tijd om even je ogen dicht te doen (als je niet rijdt) en terug te kijken naar wat achter je ligt maar ook op wat er komen gaat. Je maakt plannen en droomt over de toekomst. Het zijn normaal gesproken de fijnste uurtjes, maar deze reis was dat anders.

De wereld is niet meer de wereld waar ik zo van hou. De ene crisis volgt de andere op, de rekeningen stapelen zich op, als je een nieuw energiecontact af wil sluiten ben je op jaarbasis € 6500,- kwijt. Dat is € 4000,- meer dan een jaar geleden! Onze boeren leven in een gruwelijke onzekerheid over hun toekomst, bij onze ondernemers stijgt het water naar de lippen, het veiligheidsgevoel bij onze inwoners neemt af.

In Den Haag worden papieren plannen gemaakt die bij gemeenten en provincies over de schutting worden gegooid. De aanpak van de zgn. stikstofcrisis, het asielbeleid. En nee, wij kunnen geen wetgeving tegenhouden, maar wel een signaal afgeven. En dat hebben we ook gedaan door een motie over de uitvoering van het stikstofbeleid in te dienen. Tot hier en niet verder. Deze motie is ook aangenomen.

De kloof tussen arm en rijk groeit met de dag, verborgen armoede en woningnood zorgen voor problemen in de huiselijke sfeer, kinderen zijn de dupe.

Op sociale media ben je al snel woke, wappie of gekkie. Als je je mening geeft, word je afgerekend op een punt, komma of andere taalfout. Daar gaat het niet om, het gaat om de boodschap. Het gaat erom dat je dingen moet durven benoemen. Het kan niet altijd politiek correct of sociaal wenselijk. De onderwerpen zijn niet altijd sexy. GBK zal hierin als breekijzer functioneren en ik ben ervan overtuigd dat je juist door zaken te benoemen, je kunt werken aan oplossingen die toekomstbestendig zijn.

Dus ja, ik maak me zorgen. En als vrouw in de politiek, zal ik, samen mijn fractie van GBK blijven werken aan een veilige en hartelijke gemeente, waarin we allemaal meedoen en kunnen zijn wie we willen zijn.

Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Elina Schmidt - Blokzijl, raadslid van Gemeente Belang Kampen.