Afbeelding

SP doet niet mee met raadsverkiezingen in Kampen uit onvrede over landelijke koers

· leestijd 2 minuten Politiek

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN - De SP doet volgend jaar maart niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Maandagavond maakte het Kamper bestuur en de fractie dat bekend. Al langere tijd kon de plaatselijke SP zich niet verenigen met de landelijke koers van de partij.

Na afloop van de vergadering noemt SP Fractievoorzitter Richard Boddeus het een onvermijdelijk besluit: "De koers die landelijk is ingezet nadat Ron Meijer voorzitter werd is niet onze keus. Inhoudelijk verschillen we behoorlijk van mening zodat het lastig en ongeloofwaardig wordt om als plaatselijke SP door te gaan."

De SP had volgens Boddeus bij de landelijke verkiezingen een thema, dat was het Nationaal Zorgfonds. "Een stelselwijziging waar eigenlijk geen mens op zit te wachten." Ook hadden ze volgens de SP'er geen helder standpunt rondom de vluchtelingenproblematiek. Ook de matige milieuparagraaf stond de partij niet aan. "We hadden een bredere visie gewenst."

Boddeus vervolgt: "Een te eenzijdige landelijke kandidatenlijst, het actievoeren als doel en het uitsluiten van de VVD als regeringspartij waren strategische punten waarvan we ons afvroegen of dat nou wel de juiste waren. We hadden gehoopt dat de SP niet aan de zijlijn was blijven staan met de onderhandelingen en nu wel regeringsverantwoordelijkheid had genomen, het is jammer dat dat niet is gebeurd. Landelijk zet een stap terug, wij willen vooruit."

Het besluit om te stoppen na de verkiezingen is unaniem genomen, Boddeus: "Het zat er al wel aan te komen dat we als SP niet door wilden maar maandagavond hebben we definitief de knoop doorgehakt. We zitten met veel plezier in de raad en maken de raadsperiode af en blijven staan voor sociaal beleid in deze mooie gemeente."

Een vraag die rijst is of de SP Kampen niet los van de landelijke partij haar eigen koers had kunnen varen? Daarop laat Boddeus weten dat dit in feite al een proces is dat gaande was. “We hebben altijd een eigen geluid gehad en bijvoorbeeld niet telkens meegedaan aan activiteiten als een demonstratie als de landelijke SP daar om vroeg.”

Hoewel hij het betreurt dat er een verwijdering is ontstaan die maakt dat de SP Kampen dit besluit neemt, kan Boddeus er wel mee leven. “Natuurlijk vind ik het jammer. Van de andere kant is het een weloverwogen besluit dat we als SP Kampen hebben genomen en waar we helemaal achter staan.” Of Boddeus zijn politieke ambities nu langs een andere weg wil waarmaken door zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij een andere partij kan hij nog niet zeggen. “Daar ben ik op dit moment echt niet mee bezig.”

Stel dat de SP Kampen gewoon was doorgegaan, dan had de partij meer dan genoeg zaken gehad om op te pakken, aldus Boddeus. Daar ligt het volgens hem dus niet aan. “Nee, bijvoorbeeld het sociale domein. Aan het begin van de huidige raadsperiode zaten er ongeveer 800 mensen in de bijstand. Ondanks dat het economisch gezien goed gaat, is dat aantal vrijwel niet veranderd. Zo zijn er meer thema’s waar je zo mee aan de slag kunt.”

De SP zit vanaf 2010 in de gemeenteraad in Kampen. Op dit moment heeft de partij vier zetels.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00