Deze editie van Raadspraat is geschreven door Niels Jeurink.
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Niels Jeurink.

Raadspraat GroenLinks: Welkom! De Entrees van Kampen

· leestijd 1 minuut Politiek

“Als je Kampen binnenkomt vanuit Dronten zie je de Buitenhaven en de Koggewerf voor je opdoemen. Mooie gebouwen en historische schepen; een plaatje! En dan zie je tot je stomme verbazing een gat, een soort verdiept voetbalveld. Wij weten natuurlijk dat daar de parkeergarage Buitenhaven moet komen en wat daarmee aan de hand is. De bezoeker weet dat niet. Die kan er slechts verbijsterd naar kijken.

Kom je vanuit ’s-Heerenbroek, dan verdient de entree ook al geen schoonheidsprijs. Wij weten dat er een prachtig plan voor Bolwerk en Buitenwacht was gemaakt door de ‘Vrienden van Bolwerk-Buitenwacht’. Een plan voor parkeren, groen, waterpartijen en creativiteit. Dat werd echter van tafel geveegd toen de Ondernemersvereniging Kampen (OVK) om meer parkeerplaatsen vroeg. Zij kregen zomaar steun van de voltallige coalitie plus SP en PvdA. Wij weten waar het mis ging. De bezoeker kijkt er met hoofdschudden naar.

Vanuit Onderdijks leidt de entree van Kampen langs de Bovenhavenstraat. En waren de Buitenhaven en Bolwerk al geen plaatje, bij de Bovenhavenstraat slaat de schrik je pas echt om het hart. De panden lijken elk moment in elkaar te kunnen vallen. Wij weten wat daar voor moois mogelijk is. Mede dankzij GroenLinks kwam er een kandidaat-koper die de villa in haar oude luister kan en wil herstellen. Maar voorlopig kijkt de bezoeker slechts meewarig naar de puinhoop.

Deze entrees van Kampen heeft GroenLinks jaren geleden ook al beschreven, in ongeveer dezelfde bewoordingen als nu. Er is heel weinig veranderd en dat is een schande. Want Kampen, dat zich terecht voorstaat op haar fraaie historische gebouwen, bereidt haar gasten een beschamend welkom, ongeacht langs welke entree zij binnenkomen. Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Deze gapende gaten moeten worden aangepakt.

Gebeurt er dan niets leuks? Tuurlijk wel! Er komt een fietsroutenetwerk, op initiatief van D66 en GroenLinks. En het heeft nergens iets mee te maken, maar op de Veluwe is vorige week een wolf gespot. Een echte, levende wolf! Prachtig!

En ook Vliegveld Lelystad was in het nieuws. Er zijn grote fouten gemaakt in de milieueffectrapportage. De overlast – ook in Kampen - blijkt nóg groter dan eerder onderzocht. Van ons college hoorden we daarover nog niets. Integendeel, Kampen betaalt mee aan onderzoek naar de kansen die het vliegveld biedt. Kansen… GroenLinks wil dat ook Kampen de brief van vijf bezorgde gemeenten, waaronder Zwolle, ondertekent. Van ons mag u verwachten dat wij daar scherp op blijven letten! GroenLinks, voor een groener, socialer en (h)eerlijker Kampen!”

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 3 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 13 uur geleden