Afbeelding

Raadspraat GroenLinks: Legale wietteelt in Kampen

· leestijd 1 minuut Politiek

"Het regeerakkoord is helder. Er komt een pilot gelegaliseerde wietteelt. Om die reden diende GroenLinks(afgelopen raadsvergadering) samen met de SP en PvdA een motie legale wietteelt in Kampen in. In de motie gaven we aan dat de burgemeester Kampen aan mag melden als pilotgemeente voor de landelijke proef met gereguleerde wietteelt en -handel.

De motie haalde het niet. CDA en ChristenUnie stemden tégen het beleid van hun landelijke fracties. Een gemiste kans vind ik het. Die tegenstem was er omdat het slecht voor het imago zou zijn. Onvoorstelbaar, vind ik. Slecht voor het imago is juist dat een land of gemeente criminaliteit toelaat en stimuleert. Dat doen we, zolang wiet wel verhandeld, maar niet legaal geteeld mag worden.

GroenLinks vindt het jammer dat Kampen niet meedoetdoet aan de pilot. In combinatie met de pilot rondom onze coffeeshop hadden we het gebruik volledig kunnen reguleren, de schadelijke stoffen in wiet kunnen beperken en criminaliteit kunnen terugdringen.

Lelystad AirPort

In de afgelopen raadsvergadering werd duidelijk dat alleen GroenLinks zich stevig uitspreekt tegen Lelystad AirPort. We gaan straks overlast krijgen van Lelystad AirPort. Een vliegtuig is een mooi en indrukwekkend ding om te zien, mijn zoon van twee kijkt er al enthousiast naar. Maar dat is incidenteel, en meestal gaan ze hoog over.

Straks komen er dagelijks tientallen vliegtuigen laag over. Vergelijk het met een festival dat veel geluid produceert. Eén dag is dat niet erg of zelfs mooi. Straks met de vliegtuigen is het altijd ‘feest’. In Kampen wordt straks onder de 1800 meter gevlogen. Met name ’s-Heerenbroek, Wilsum, De Zande en Zalk en de Kamper wijken Onderdijks en De Maten zullen daar veel hinder van ondervinden.

Met een motie vroeg GroenLinks om een fermere uitspraak over Lelystad AirPort: niet vliegen, zolang er geen nieuwe indeling van het luchtruim is. Geen enkele andere partij steunde dat idee. Duidelijk is het wel: al die partijen vinden het dus geen probleem dat een fors deel van onze gemeente straks zeven dagen per week in de herrie woont.

Begroting

Deze en volgende week behandelt de gemeenteraad de begroting. Een belangrijke vraag: doet die begroting de goede dingen voor de meest kwetsbare groepen in onze gemeente? GroenLinks heeft bezwaar tegen de verhoging van de vaste afvalstoffenheffing. ‘De vervuiler betaalt’, is ons uitgangspunt. Wie kritisch inkoopt en weinig afval maakt, moet dat voelen in de portemonnee."

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00