Afbeelding
Suat Azer gaat de verkiezingen in met Gemeente Belang Kampen.

Raadspraat Suat Azer: Laat je niks wijsmaken...

· leestijd 4 minuten Politiek

"Laat je niks wijsmaken of met een kluitje in het riet sturen. Trap niet in vriendjes politiek. Zoek naar mogelijkheden en vindt breekijzers om voor de burger in te zetten. Dat is namelijk onze taak als raadslid; je stem laten horen! Tegen elk nieuw en aankomend raadslid wil ik graag een aantal dingen zeggen. Denk zelf na en kom met overwogen argumenten. Zo is in het verleden bijvoorbeeld de Wilhelmina vereniging die massaal opkwam om voor hun belang op te komen. Een mooi voorbeeld van dynamiek tussen burgerparticipatie en de raadsleden. Maar aan de andere kant is er geen vereniging voor armoede die massaal in de raadszaal hun belang komt onderstrepen. En toch is het aan de raadsleden persoonlijk om zichtbare en onzichtbare problemen te wegen. Problemen die zich op het podium voordoen zijn niet meer of minder dan de problemen achter de coulissen. Elk raadslid in Kampen is er als vertegenwoordiger van elke burger. Dat betekend dat je soms ook met de vuist op tafel moet slaan, je standpunt moet blijven herhalen en met harde bewijzen moet komen.

Knokken
Persoonlijk voel ik mij door de jaren heen steeds meer aangetrokken door het Gemeente Belang Kampen (GBK). Helder en begrijpelijk voor iedereen. Knokken voor de winst en knokken voor de minste schade voor Kampen. Ook als er een raadsbesluit is genomen waar je het niet mee eens bent, dan nog zorgen en knokken dat het dan tenminste goed wordt uitgevoerd. Zie het dorp Reeve waar ik tegen heb gestemd.

De gemiddelde burger vergelijkt lokale politiek met het landelijke in Den Haag. Toch is een raadslid veel toegankelijker dan de politici met een BN-er gehalte in de Tweede Kamer. Ik ben blij dat ik niet bij een verstikkende partijdiscipline zit maar in een fijne groep verstandige mensen waar een open klimaat heerst.

Ezel
Voor een sterk functionerende gemeenteraad zijn meer onafhankelijke autonome denkers nodig. Laat het college vooral besturen. Laten we vooral meer transparant proberen te werken en niet zaken in de doofpot stoppen maar durven toegeven. Zelfreflectie kan beter. Een ezel zou zich niet tweemaal aan dezelfde steen moeten stoten. Het debat hoort zich open en in de raadszaal af te spelen. Laten we de burger niet minachten en onderschatten. Durf excuses te maken en mens te zijn. Pas als iemand er bewust voor kiest een fout keer op keer te maken en niet toe te geven. Daar heb ik een hekel aan.

De kracht van de raad zijn de raadsleden. De relevantie van de raad zin in de beleving en het meedoen van de inwoners. Bewustwording kan iedereen sterker maken. Ook media hebben daar een groter rol in. Burger weet vaak niet wat de raad doet en de raad niet wat de burger bezig houdt. Dus uitleggen!

Kampen de raad in
Ook vind ik dat wethouders meer naar fracties zouden moeten gaan. Coalitie en oppositie vormen namelijk samen de totale volksvertegenwoordiging. Een oppositie met achtergrondinformatie kan ook beter beoordelen en meedenken. Bij deze roep ik de nieuwe raadsleden ook op om zelf met inspirerende en levende ideeën te komen. Haal Kampen de raad in!

Als ondernemer met een sportcentrum spreek ik veel mensen. Je hoort van alles wat bruikbaar is voor het werk van raadslid. Het is jammer dat er ook burgers zijn die zichzelf verwijderd voelen van politiek. Ze geloven niet meer in politiek of hun invloed daarop. Dat moeten raadsleden serieus nemen. Ga erop uit. Ontmoet burgers, verenigingen en belangengroepen. Neem hun plannen, signalen en zorgen mee naar je fractie en mee naar de raad. We hebben de mond vaak vol over initiatief voorstellen. Dat is ook de taak van elke raadslid: het college en daarmee het beleid 'voeden'.

Lachende vierde macht
Ik ben voor ontschotten en tegen verstarring door partijdiscipline. Dat haalt de dynamiek uit de partijen en de raad. Bijvoorbeeld kan men aan mijn collega Pascal Jacobs zien hoe het is je vrij te weten. De ambtenarij is soms ook de lachende vierde macht. Onlangs zei een ambtenaar 'wethouders en raadsleden komen en gaan, wij blijven'. Het moet niet zo zijn dat een voetballer uit een team gaat en daardoor het spel voetbal anders wordt. Voetbal moet volgens regels gaan, los van elk individu. Wie er ook in het team zit, voetbal moet leven en niet met alle winden meewaaien! We moeten eer raadsbreed team zijn! Jammer dat mensen na 4 jaar weer stoppen. In het algemeen zouden goede ervaren spelers belangrijk kunnen zijn voor het team.

Bij deze heet ik alle nieuwe raadsleden welkom. Heb geen drempelvrees en spreek je uit. Voel je vrijmoedig en doe waarvoor je in de raad zit. Het is zo jammer dat ik sommige raadsleden in 4 jaar niet of nauwelijks gehoord heb. Zo hoort het niet! Heb lef en neem de ruimte, al voel je die niet. Laat je niet beleren en afremmen. Weet ook dat Kampen een goed functionerende en ervaren griffie heeft. Ondersteuners voor de raadsleden zijn zo belangrijk. Maak er gebruik van. Laat het niet alleen zo zijn de de ambtenarij met ideeën komt voor het college en dat wij van de zijlijn meekijken. Vecht voor een breed draagvlak. Breng zo politiek ook dichter bij de burger.

Wen er vast aan dat je een motie of amendement wil indienen die vervolgens van tafel geblazen wordt. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Het ligt waarschijnlijk niet eens aan je voorstel maar dat je nog geen gunfactor of ben je geen deel van een grote (coalitie) partij. Het ligt niet perse aan je dossierkennis of persoonlijke vaardigheden. Kennis is wel key in de politiek. Het inlezen en bestuderen van dossiers kost veel tijd maar is ook noodzakelijk om het debat in de raad te kunnen voeren.

Coalitie
Soms lijkt het er op dat ambtenaren alleen voor de coalitie werken. De coalitie lijkt een hechte band te hebben met de ambtenarij terwijl de ambtenarij ook naar de fracties zou kunnen gaan. Daar kan verbetering plaatsvinden. Bijvoorbeeld de dossiers Reeve en de pachtprijs was het noodzakelijk dat de ambtenarij inderdaad ons heeft voorzien van informatie. Je zag daarin ook dat het daadwerkelijk bezoeken van de boeren en het hebben van de juiste informatie geleidt heeft tot een sterk geluid. Dat burgers en ondernemers zich gehoord en gezien voelen geeft hoop en vertrouwen.

Vastbijten
Kortom nieuwe raadsleden. Ben je van plan het maar voor 4 jaar te doen zou ik het je haast afraden. Kom je voor langere termijn? Laat je geen zand in de ogen gooien. Laat je de materie maar uitleggen door het college, griffie en ambtenaren. Daar zijn ze voor en daar ben jij voor. Sommige dossiers gaan terug naar 1974, zoals het zwembaddrama. Sommige dossiers zijn ook wel heel technisch opgesteld. Soms verdenk ik de opstellers ervan dit expres te doen zodat niemand het begrijpt. Teveel jargon en te technisch. Bijt je er in vast en laat het niet los.

Voel je welkom en neem de ruimte die je toekomt."