Afbeelding
Foto: Tennekes.

Koelewijn blikt terug en kijkt vooruit: ‘2017 was het jaar van De Hanzedagen’

· leestijd 6 minuten Politiek

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een toast op 2018 en een terugblik op 2017. Burgemeester Bort Koelewijn is trots op de stad die zich in 2017 tijdens de Hanzedagen in optima forma aan het land gepresenteerd heeft. Maar 2017 was ook het jaar van enkele missers, zoals de parkeergarage die er nu bijligt als een stadsmoeras, of de mislukte burgerparticipatie rond Bolwerk buitenwacht. Wij schoven aan op het kantoor van de burgemeester om samen het jaar nog eens door te nemen.

2017 was onmiskenbaar het jaar van De Hanzedagen. Vier dagen lang genoten in totaal ruim 225.000 bezoekers in onze zonovergoten Hanzestad van al het moois dat de enthousiaste inwoners hadden voorbereid. Zelfs de grootste scepticus moest na het feestje toegeven dat de stad vier dagen had gestraald. Niet zo gek dat zowel de politieke partijen als Bort Koelewijn De Hanzedagen noemen als het hoogtepunt van 2017.

Koelewijn met een grote glimlach: “Wij hadden als voornemen om van de Hanzedagen in Kampen de mooiste ooit te maken. Vier jaar lang heeft de hele stad schouder aan schouder gewerkt om dit te bewerkstelligen. Ik ben blij dat dat zo magnifiek tot uiting is gekomen. Ik krijg nog steeds complimenten. Bijvoorbeeld van het bestuur van Rostock die het in 2018 gaat organiseren. Deze stad heeft 200.000 inwoners en is gewend aan het op poten zetten van hele grote evenementen, maar ze zijn zo onder de indruk van wat wij gedaan hebben, dat ze zeggen dat ze hopen dat ze in de buurt kunnen komen van Kampen. Vooral van het podium op de IJssel waren ze onder de indruk. Wij hebben daarmee een trend gezet, want we waren de eerste en nu wil Rostock het ook doen.”

Trots op de stad

Gevraagd naar het economisch belang van de Hanzedagen voor Kampen, stelt Koelewijn dat dat moeilijk is na te gaan. Maar hij vindt ook dat het belang niet persé in geld uitgedrukt hoeft te worden. “Het is ook wat waard dat je met z’n allen vier dagen trots bent op je stad. Je hebt jezelf gepresenteerd aan de buitenwereld. Dat doet wat voor je eigenwaarde en het zorgt er hopelijk voor dat de flow van samenwerking van die dagen zich voortzet. Alle organisaties hebben samengewerkt om er het beste van te maken. Als je wel wat economischer wilt kijken, bijvoorbeeld naar het toerisme, dan hebben we ook goede resultaten geboekt.

We hebben onszelf definitief op de kaart gezet als Hanzestad dat geeft je een duidelijk cultureel profiel dat je voordelen oplevert, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van subsidie. Zo zijn we opgenomen in de Hanzeroute van de NBTC, een internationale culturele ontdekkingstocht. Daarnaast hebben we van de provincie een subsidie van 160.000 euro voor vier jaar gekregen, omdat we heel duidelijk gekozen hebben ons neer te zetten als Nautische Hanzestad. Meer dan 100 mensen werken in de voorbereiding samen. Het bruist van de ideeën.”

Nog maar net bekomen van de Hanzedagen, maakt de stad zich alweer op voor het volgende mega-evenement: Sail 2018. “De organisatie gaat ervoor om van Sail 2018 het mooiste Paasevenement van Nederland te maken. Over ambitie gesproken!”

Dynamiek van Kampen

Kampen is dus goed in het organiseren van grote evenementen, maar Koelewijn erkent ook dat het moeilijk is om die levendigheid continue gaande te houden. “Kampen is een bescheiden stad van 52.000 inwoners, we hebben geen universiteiten. De dynamiek zoals Zwolle, of een stad als Amsterdam die, misschien wel te veel, heeft, die is er bij ons niet. Wij moeten die maken. In gang houden. Ik denk wel dat we zeer bevoorrecht zijn op cultureel gebied wat dat betreft, met de goed draaiende Stadsgehoorzaal, een prachtig Stedelijk Museum en straks een opgeknapte Koggewerf. Bovendien is er genoeg te doen op het gebied van bijvoorbeeld stadswandelingen. De stad zelf is al een toeristische trekker, maar de dynamiek van een grote stad, die is hier niet vanzelf.”

Levendige binnenstad

Koelewijn denkt wel dat de gemeente er genoeg aan doet om de binnenstad levendig te houden, bijvoorbeeld door wonen boven winkels te stimuleren en door personen die in de binnenstad willen gaan wonen vrij te stellen van het parkeerfonds. “Er gebeuren bovendien mooie dingen in de binnenstad. Het Gouden Hart is een prachtige invulling voor de Theologische Universiteit, we hebben een mooie invulling gevonden voor de Stadskazerne en binnenkort wordt de Koggewerf onder handen genomen. Een groot deel van de overige invulling komt voor rekening van de ondernemers zelf, die creatief moeten zijn. Om ze daarbij te helpen, wordt een binnenstadsmanager aangesteld die zich gaat inspannen om winkels naar Kampen te krijgen die echt van toegevoegde waarde zijn en die gaat onderzoeken waar het publiek nou echt op zit te wachten. Dat in aanvulling op het goede werk dat citymarketing doet samen met de cultuurmakelaar.”

Een tevreden burgemeester dus die denkt dat Kampen een mooi 2018 tegemoet gaat. Want met het opsommen van de positieve ontwikkelingen kan hij nog wel even doorgaan. “We hebben veel bijgebouwd in de gemeente en alles is ook meteen verkocht. Het Stationskwartier ontwikkelt zich goed en binnenkort begint Weever met de bouw van de supermarkt. Wij zitten in de top drie van Overijsselse steden waar het meest gebouwd wordt. Ik heb net te horen gekregen dat er gebouwd mag worden op Spoorlanden. De ondernemers in IJsselmuiden zullen daar erg blij mee zijn.”

Dieptepunten

Maar zijn er dan geen dieptepunten? Die zijn er helaas ook en ook daarover hoeft niet lang nagedacht te worden. “De parkeergarage die er maar niet komt, is natuurlijk een dieptepunt dat hadden we graag anders gezien. Op dit gebied heb ik ook goed nieuws, want de inspectie heeft onlangs het bouwverbod opgeheven. Ik heb dus goede hoop dat we binnenkort van start kunnen.”

Als andere dieptepunt noemt Koelewijn het proces rond het gebied Buitenwacht Bolwerk. Jarenlang hebben inwoners zich ingezet om op verzoek van de gemeente plannen voor dit gebied te ontwikkelen. Met groot enthousiasme legden zij enkele voorstellen voor, waar de gemeenteraad uit kon kiezen, maar toen de besluitvorming plaatsvond, verdween dit enthousiasme als sneeuw voor de zon. De gemeenteraad besloot dat er meer parkeerplekken moesten komen. Een grote teleurstelling voor alle betrokkenen die zeiden dat hun plannen hiermee wel de prullenbak in konden. “Dit is niet de manier waarop wij met onze burgers om moeten gaan”, aldus Koelewijn. “In 2018, als wij een nieuwe raad geïnstalleerd hebben, gaan wij hier ook extra aandacht aan besteden. Wij willen graag dat de stad gebruikmaakt van de kracht van de burgers, dan moeten wij als gemeente ook ruimte geven aan die burgers. We willen in ieder geval met de nieuwe raad een bijeenkomst plannen om te praten over hoe we om moeten gaan met burgerparticipatie.”

Zondagsopenstelling

Over de verkiezingen gesproken. Hoe denkt Koelewijn dat de verkiezingen in 2018 eruit gaan zien? Wat denkt hij dat inzet van de strijd gaat worden? “Nou, waar ik bang voor ben is dat in ieder geval de zondagsopenstelling een groot onderwerp gaat worden en dat zou ik jammer vinden, want het is zo’n klein onderdeel van het totaal. Ik snap mensen die zeggen dat je in Kampen op zondag niets mag ook niet zo heel goed. Want er mag van alles. Café’s zijn gewoon open, het organiseren van kleine evenementen is mogelijk. Als café’s een band willen neerzetten, dan mag dat. Het enige dat niet mag is het openstellen van winkels. En ik vraag me ook af hoeveel behoefte daar nou daadwerkelijk aan is. Ik denk niet dat de winkeliers het heel veel drukker gaan krijgen als ze een dag extra open zijn.”

Wat zijn volgens Koelewijn dan wel belangrijke verkiezingsonderwerpen? “Ik denk dat het evenementenbeleid inzet gaat worden van de verkiezingen. Hoe willen we omgaan met evenementen in de stad. Hebben we er als gemeente ook meer geld voor over? We zijn erg ambitieus, willen we die ambitie hoog houden? Willen we uitbreiden naar meer evenementen en wat moet ons dat opleveren? Daarnaast denk ik dat publieksparticipatie inzet kan worden van de strijd. Hoe zorgen we ervoor dat de burgers gehoord worden en dat bij besluitvorming ook daadwerkelijk rekening wordt gehouden met de mening van de burgers. Hoe kunnen we de burgers meer inspraak geven?”

Al met al denkt Koelewijn dat Kampen als gemeente een mooi jaar tegemoet gaat. De stad heeft in 2017 met de Hanzedagen laten zien dat zij in staat is tot grootse daden en hij hoopt dat deze eensgezindheid zich in 2018 voortzet. Van de bevolking moet je het hebben en juist daarom wil hij dat zij in 2018 nog beter gehoord wordt, zodat de Kampenaren er samen een mooi jaar van maken. Hij stelt vast dat allerlei ontwikkelingen snel gaan en dat we daarin verder komen door samen te werken en door onderlinge verbinding. “De prachtige voorbeelden die daarvan in onze gemeente te zien zijn, verdienen het om verder uitgebouwd te worden. Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2018 toe!”.

Benieuwd naar wat de politieke partijen uit de gemeenteraad beschouwen als de hoogte- en dieptepunten van 2017? Klik op de link bij gerelateerde artikelen voor meer informatie.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen gisteren
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57