Afbeelding
Foto: Tennekes.

Burgemeester doet stemwijzer en de verschillen zijn klein

· leestijd 1 minuut Politiek

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN – Als burgemeester van alle Kampenaren staat Bort Koelewijn boven de politieke partijen. Uiteraard heeft hij, net als ieder ander, zijn opvattingen. Hij deed de stemwijzer en kon opgelucht ademhalen. Hij werd bevestigd in zijn verbondenheid met de burgers. Met de partij die als beste scoorde, heeft Koelewijn een overeenkomst van 67 procent en de hekkensluiter kwam uit op 57 procent.

Koelewijn zei het donderdag met een lach tijdens het verkiezingsdebat dat Omroep IJsselmond hield en uitzond in samenwerking met weekblad De Brug. Maar valt er, als de verschillen zo klein zijn, dan wel veel te kiezen?
Interviewer en tafelgastheer Wim Schluter vroeg zich af of we als gemeente Kampen misschien in rustiger vaarwater komen. Over het Reevedorp als groot onderwerp is immers al beslist en met de economie gaat het best goed. Volgens Koelewijn hoeven we echter niet bang te zijn dat het saai gaat worden nu we de crisis achter ons hebben gelaten. Van de belangrijke thema’s die een rol gaan spelen, noemde Koelewijn de uitdaging van het energieneutraal wonen en een goede city marketing om Kampen (nog) meer te promoten.

Koelewijn hoopt hoe dan ook dat Kampen massaal naar de stembus gaat. Met scores van 63 en 65 procent tijdens de laatste stembusgangen zijn de inwoners van Kampen, IJsselmuiden en de kernen iets trouwer dan gemiddeld in het land, maar het kan zeker beter. Koelewijn hoopt op zeventig procent.

De Brug heeft in samenwerking met de partijen ook een stemwijzer ontwikkeld. Klik hier om deze in te vullen.